Újra Csángó Bál Budapesten

Vágólapra másolva!
Idén huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Csángó Bált. Az esemény a budapesti Millenáris Parkban lesz február 18-án. A bál fővédnöke Áder János köztársasági elnök, a megnyitó beszédét Kövér László, az Országgyűlés elnöke tartja.
Vágólapra másolva!

A rendezvény alapvető célja a moldvai és a gyimesi csángó magyarok népművészetének és hagyományainak bemutatása. Ezen felül a Csángó Bál szervezői a moldvai magyarságot fenyegető társadalmi és gazdasági folyamatokra akarják felhívni a figyelmét, és próbálnak támogatókat szerezni.

Forrás: MTI/Haáz Sándor

Az elmúlt két évtizedben egyébként rengetegen álltak a Csángó Bál és a csángó magyar kultúra magyarországi terjesztése mellé és támogatták azt, többek között

külföldi nagykövetek, magyar népzenészek, művészek, csángó hagyományőrzők, és hazai vállalatok.

A csángó magyarok hagyományos budapesti fesztiválja egész estés párhuzamosan futó programokból álló rendezvénysorozat. A színpadi műsort több helyszínen zajló táncház, koncertek, énektanítás és más programok követik.

A színpadi gálaműsor

az újévköszöntő hejgetéstől a farsangvégi húshagyó keddig tartó időszakot mutatja be.

A rendezvényen föllépnek a hagyományokat jól ismerő zenészek, énekesek és táncosok Diószénből, Pusztinából, Külsőrekecsinből, Klézséről, Somoskáról, Gyimesből.

De vendégként is rengetegen lépnek majd föl: Kacsó Hanga Borbála, Nyisztor Ilona, Petrás Mária, Szalóki Ági, Antal Tibor, Benke Róbert, Dresch Mihály, Hodorog András, Legedi László István, Román Stefan, Tímár János, Tímár Viktor, Fanfara Complexa, Juhász Családi Zenekar, Kőketánc Gyerektáncház, Servet Zenekar, Somos Együttes, Zurgó Együttes, Bálint Róbert és Gyúr Gabriella, a Fölszállott a páva csángó díjazottjai.