Kiengedték a börtönből Budaházy Györgyöt

2017.02.13. 16:13

Kiszabadult a Venyige utcai börtönből Budaházy György, akit államellenes terrorcselekmény miatt ítéltek első fokon 13 év fegyházra. Házi őrizetbe került.

Kiszabadult az előzetes letartóztatásból kora este Budaházy György, akit nem jogerősen 13 év fegyházbüntetésre ítéltek 2016 augusztusában.

Budaházy Györgyöt szimpatizánsok várták a kapu előttFotó: Adrián Zoltán - Origo

Újra otthon

Az elsőfokú ítélet után Budaházy – aki korábban házi őrizetben volt – előzetes letartóztatásba, a Venyige utcai börtönbe került.

Ügyében azonban újabb változás történt: hétfőn délután átvitték a Nagy Ignác utcai bv-intézetbe, ahonnan az enyhébbnek számító házi őrizetbe került. Információink szerint kora este érdi lakásába szállították.

Budaházyt felesége is a főbejárat előtt vártaFotó: Adrián Zoltán - Origo

Budaházy átszállítását több szimpatizánsa várta a Nagy Ignác utcában. Zászlókat lobogtattak, és hangosan kiabáltak. Nekik végül Budaházy felesége mondta meg, hogy ne várjanak tovább, mert a férjét már egy hátsó kijáraton kivitték, és hazavitték. 

13 évre ítélték első fokon

Budaházy Györgyöt 2016. augusztus végén a Fővárosi Törvényszék első fokon 13 év börtönre ítélte terrorcselekmények elkövetése miatt. 

16 társa közül egy 12 évet, négy 10 évet, egy további pedig 9 évet kapott. 

Ketten kaptak két év körüli felfüggesztett szabadságvesztést, a többieket pedig 5–7 év közötti letöltendő szabadságvesztésre ítélték. 

Budaházy György az ellene és tizenhat társa ellen terrorcselekmény bűntette miatt indult per tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszék tárgyalótermében 2016. augusztus 30-ánForrás: MTI/Mohai Balázs

A vád szerint az általa vezetett szervezet, a Magyarok Nyilai a felelős a 2000-es években több MSZP- és SZDSZ-iroda, illetve több képviselő otthona ellen elkövetett Molotov-koktélos támadásokért. Budaházy tagadta a vádakat. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK