A Párbeszéd kiszáll a baloldali összefogásból

kormányváltás, DK, Opera, balos kormányellenes tüntetés, szabó tímea
Vágólapra másolva!
Nem akarásnak nyögés a vége – ezért a Párbeszéd kiszáll az előválasztási tárgyalásból – mondta Szabó Tímea, a párt társelnöke. Az MSZP-t és a DK-t hibáztatja.
Vágólapra másolva!

A Párbeszéd kiszáll a baloldali pártok előválasztásokról szóló tárgyalásaiból

– jelentette be keddi budapesti sajtótájékoztatóján a párt társelnöke. Szabó Tímea döntésüket azzal indokolta, hogy szerintük az MSZP és a DK nem érdekelt az előválasztásban.

Szabó Tímeáék köszönik szépen, elegük lett Fotó: Tuba Zoltán - Origo

A politikus hangsúlyozta, hogy ezzel véget érnek az általuk kezdeményezett ilyen témájú tárgyalásoknak, azonban továbbra is nyitottak az egyeztetésre minden olyan párttal és szervezettel, akik hisznek a kormányváltásban. Ezt újságírói kérdésre később pontosította,

megnevezte az LMP-t, az Együttet és a Momentum Mozgalmat is.

A független országgyűlési képviselő kijelentette, hogy pártja legfontosabb célkitűzése továbbra is a kormányváltás.

Elvesztek a részletekben

Szabó Tímea felidézte, hogy az előválasztásokról szóló tárgyalásokat még a tavaly októberi kvótareferendum után hirdették meg, itt sikerült is összehozniuk a baloldali ellenzéki pártok vezetőit. "Bemutatták saját koncepciónkat, az MSZP viszont olyan javaslatot ismertetett, amely a civilek kizárására irányult, a Demokratikus Koalíció (DK) pedig azóta sem állt elő az elképzeléseivel" - magyarázta a történteket. A Párbeszéd társelnöke úgy fogalmazott, hogy

Ujjal mutogatnak egymásra Forrás: MTI/Balogh Zoltán

Azt is hozzátette, hogy az elmúlt hetek hírei alapján arra jutottak, hogy sem a szocialisták, sem pedig a DK nem annyira elkötelezett az előválasztásban, mint azt korábban kommunikálták. Az MSZP lehetséges miniszterelnök-jelöltje, Botka László valamivel karácsony jelezte, hogy nem pártolja az előválasztást.

Gyurcsánnyal és Botkával is van baj

Szabó Tímea arról is beszélt, hogy az MSZP és a DK titokban megállapodhatott a budapesti választókerületek elosztásáról. A képviselőnő annak sem örült, hogy Gyurcsány Ferenc DK-elnök

"az összes ellenzéki párt vezetőit pszichiáterhez küldte és azt mondta, ha tetszik, ha nem, megállapodás ide vagy oda, ő bizony elindul a választásokon".

Botka László szocialista miniszterelnök-jelölttel pedig az a baja a Párbeszédnek, hogy túl sokat várt. Szabó nem érti, hogy miért kellett másfél hónap arra, hogy a politikus megkezdje a baloldali pártokkal való egyeztetést. "A szegedi polgármesterrel bármikor szívesen beszélek, de tárgyalni csak akkor vagyok hajlandó, ha Botka nyitott arra, hogy a szavazók bevonásával válasszuk ki a közös jelölteket" - emelte ki.

Botka Lászlót senki nem érti Fotó: M.Schmidt János – Origo

A Párbeszéd továbbra is azt szeretné elérni, hogy mind a 106 egyéni választókerületben csak egy baloldali induljon, akiket előzetes versenyben választanak ki a pártok. Szabó azt állítótta, hogy ők most 75 körzetben tudnak egyéni jelöltet állítani, de tavaszra mind a 106-ban lesz saját emberük, és saját miniszterelnök-jelöltet is állaítanak majd.

Az LMP is gyurcsányozik

Gyurcsány Ferenc mindent elpofázik

- ezzel magyarázta Hadházy Ákos, hogy miért nem hívták meg Gyurcsány Ferencet a Lengyel László által szervezett megbeszélésekre. Az LMP társelnökéről a múlt héten derült ki, hogy az MSZP, az Együtt és a Párbeszéd képviselői mellett ő is kapott meghívót a politológus kezdeményezte egyeztetésekre. Hadházy egyébként a saját pártjának sem szólt előzetesen arról, hogy részt vesz ilyen találkozón. Nem is örült neki mindenki.

Sűrű napjai vannak Gyurcsánynak Forrás: MTI/Soós Lajos

A tervezett baloldali összefogásból a DK kihagyását célzó, Lengyel László vezette egyeztetést Gyurcsány Ferenc leplezte le február elején. Lengyel László erre válaszul "Júdásnak" nevezte a DK vezetőjét. A politológus szerint a nyilvános kitálalás rontja az összefogás esélyeit.