Tiszafüred felé tart az összetorlódott jég

befagyott folyó FOLYÓ IDŐJÁRÁS jeges TÁJ Tisza jeges ár jégtorlasz
Szolnok, 2017. január 3. Összetorlódott jégtáblák a befagyott Közép-Tiszán Szolnoknál 2017. január 3-án. MTI Fotó: Bugány János
Vágólapra másolva!
Továbbra is harmadfokú, vagyis a legmagasabb árvízvédelmi készültség van érvényben a Tisza bal partján Tiszafüred és Tiszakeszi között, így segítik a Tiszántúli Vízügyi Igazgatóság szakemberei a folyón érkező zajló jég zavartalan levonulását.
Vágólapra másolva!

Bara Sándor, az igazgatóság védelemvezetője elmondta, hogy a Tisza felső szakaszáról érkezett zajló jég hétfő délelőtt Tiszacsege alatt összetorlódott, majd éjjel megindult.

A torlódott jég fokozatosan halad Tiszafüred felé.

Tiszapalkonyánál kedd reggel 8 órakor 562 centiméteres apadó vízállást mértek: a Tisza bal partján, Tiszatarján-Rakamaz árvízvédelmi szakaszon elsőfokú készültség van érvényben.

Összetorlódott jégtáblák a befagyott Közép-Tiszán Forrás: MTI/Bugány János

A felsőbb szakaszokon a Tisza folyamatosan apad, minden vízmércén készültségi szint alatti vízállásokat mutat, ezért a Felső-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság hétfő este valamennyi védelmi szakaszon megszüntette az árvízvédelmi és jégvédekezési készültséget.

A Tiszán lassan levonuló mintegy három kilométeres jégtorlasz kedd hajnalban Tiszadorogma térségébe érkezett, a torlasz ismét megállt, ennek hatására a torlasz alatti folyószakaszokon kisebb apadás tapasztalható. A jégtorlasz lassan halad a Közép-Tisza térsége felé, ezért a Kötivizig hétfőn harmadfokú árvízvédelmi készültséget rendelt el a Tisza-tó menti védvonalakon.

Megszűnt a védelmi készültség a Szamoson, a Túron, a Krasznán és a Lónyay-főcsatorna torkolati szakaszán is. Megkezdték a jég okozta károk felmérését.