A Veronai buszbaleset miatt szigorítani fogják az iskolai buszoztatásra vonatkozó előírásokat - írja a 24.hu. Az utazásokkal járó programok szervezéséről a Klebelsberg Központ küldött levélben tájékoztatót az iskoláknak. Többek közöttt azt is írják benne, hogy 23 óra után le kell állniuk a buszoknak, mert a sofőröknek kötelező pihenőt kell tartaniuk.

A 24.hu birtokába jutott egy levél, amit a Klebelsberg Központ egyik illetékese küldött az egyik budapesti tankerületi központ által fenntartott iskola igazgatójának. A levélben az áll, hogy szigorítani fogják az iskolai buszoztatásra vonatkozó előírásokat a veronai buszbaleset miatt.

Az iskola kötelezettsége lesz, hogy a szerződött busztársaságtól vagy utazási irodától "minden esetben

előzetesen kérjenek írásos tájékoztatást arról, hogy a szolgáltatás személyi és tárgyi feltételei megfelelnek a hatályos előírásoknak,

valamint az érintett gépjármű megfelelő műszaki állapotban van és rendelkezik érvényes okmányokkal."

Forrás: AFP/Handout

A iskoláknak pedig ezekben a szerződésekben ragaszkodniuk kell ahhoz, hogy a sofőrök és diákok 23 és 04 óra között kötelező pihenőt tartsanak,

azaz nincs éjszakai buszoztatás.

Az oktatási felügyelet a portál megkeresésére azt mondta, hogy a tiltás csak a nemzetközi utazásokat érinti majd, így belföldi iskolai programok esetében nem tekintik majd irányadónak.

"Nem az a célunk, hogy a tanórán kívüli programok csökkenjenek, hanem, hogy a diákok utaztatása még biztonságosabbá váljon.

A hamarosan megjelenő szabályozás pontosan meg fogja határozni azoknak az utazásoknak a körét, amelyre a fenntartó speciális előírásai vonatkoznak" - írta válaszában a Klebelsberg Központ.

Az Origo legutóbb arról írt, hogy illegális gázolajtartály lehetett a Verona mellett kigyulladt magyar buszon. Emiatt éghetett ki annyira gyorsan a busz. A balesetben 16-an meghaltak, többségük diák.