Mi legyen a gyerek, ápoló, mentőtiszt vagy szülésznő?

Gondnokság, gyámság felnőtteknek, pszichiátriai beteg, illusztráció, ápolónő gondozza a betegeket a Nyírő Gyula Kórházban
Vágólapra másolva!
Mivel foglalkozik valójában egy ápolás és betegellátás szakon végzett pályakezdő? Mennyi a kezdőbére? És mi a különbség két eltérő intézmény azonos képzése között?
Vágólapra másolva!

Hallgatókat kérdeztünk az Educatio oktatási szakkiállításon arról, mire számíthat, aki a szakra jelentkezik. Ugyanis az elmúlt évek első helyes jelentkezési statisztikái alapján az ápolás és betegellátás szak egyike a legnépszerűbb képzéseknek. Az összes jelentkező ezen a szakon:

  • 2014-ben 4528 fő
  • 2015-ben 4595 fő
  • 2016-ban 4588 fő

volt.

Mekkora a kezdőbér?

A kezdő átlagbér a közalkalmazotti bértáblának megfelelő, mondta az Origónak egy pécsi egyetemista, aki szerint ez átlagosan 180-190 ezer forintot jelent. Egy debreceni hallgató szerint nettó 200 ezer forintnál kezdődnek a bérek az ápolás és betegellátás szakon végző fiataloknál.

– mondta egy harmadik megszólaló, aki szerint 150 ezer forintos alapbér felett kezdődhetnek a fizetések.

A Felvi.hu szerint 203 ezer forintos bruttó átlagbérekre számíthatnak a végzősök – ez nettóban körülbelül 135 ezer forintot jelent.

De mit ad a képzés?

A képzési idő 8 félév, vagyis 4 év.

A képzés célja ápoló és betegellátó szakemberek képzése, akik az egyén, a család, a közösség és a társadalom egészségvédelméről és az egészség helyreállításáról, valamint az egészségügyi és szociális ellátásról szerzett ismereteik alapján képesek az egészségügyi és szociális ellátás szintjén a megelőző, gyógyító, gondozó és rehabilitációs munkában önálló felelősséggel részt venni. Képességeiket azon országban, intézményben alkalmazhatják a gyakorlatban is, ahol az alkalmazandó jogszabályok, irányelvek, protokollok ezt lehetővé teszik.

A szakmai gyakorlat időtartama 14 hét. A szakmai gyakorlat további követelményeit a szak tanterve határozza meg.