Nem tudták meghallgatni Medgyessyt a 4-es metró korrupciós botrányában

Göncz Árpád temetése az óbudai temetőben, Medgyessy Péter ex kormányfő
Fotó: Dudás Szabolcs
Göncz Árpád temetése az óbudai temetőben, Medgyessy Péter ex kormányfő Fotó: Dudás Szabolcs
Vágólapra másolva!
Bár Medgyessy Péter korábban megígérte, mégsem megy el a gazdasági bizottság mai ülésére. A testület a 4-es metró beruházásáról és az azt elmarasztaló OLAF-jelentésről kérdezte volna a volt miniszterelnököt. Nincs egyedül, Gyurcsány, Bajnai és Demszky sem lesz ott. 
Vágólapra másolva!

Az Origo információi szerint Medgyessy Péter lemondta a részvételt a mai gazdasági bizottsági meghallgatás kapcsán.

Az ülés 13 órakor kezdődött, az első napirendi pont a 4-es metró beruházása körüli visszaélések, illetve az ezzel összefüggésben készült OLAF-jelentés tárgyalása lett volna.

Medgyessy Péter Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Medgyessy Péter a múlt héten kapott meghívót az ülésre, még pedig azért, mert a volt szocialista miniszterelnök neve kiemelt helyen szerepel az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) vonatkozó jelentésében. A dokumentumban az olvasható, hogy a politikushoz köthető cég, az Assist Consult Kft. 2002 óta tanácsadói szerződésben állt az Alstommal, majd a két vállalkozás 2005-ben sikerdíjas lobbiszerződést kötött a metrókocsik szállítására.

Ezek értelmében Medgyessy cége 600 ezer eurót kapott 2007–2008-ban.

Az OLAF szerint az Alstom M4-es ajánlata bennfentes információk felhasználásával készülhetett el, ezért egy közel 23 milliárd forintos tétel kifizetése szabálytalan lehetett.

Se Gyurcsány, se Demszky

Medgyessy Péter a múlt héten még úgy nyilatkozott, hogy természetesen részt vesz a gazdasági bizottság meghallgatásán, lapunk úgy tudja, hogy ennek ellenére mégis lemondta a megjelenést. A volt miniszterelnök külföldre utazott.

A gazdasági bizottság a metró pályáztatása idején miniszterelnök Gyurcsány Ferencet és Bajnai Gordont, valamint Budapest volt főpolgármesterét is felkérte, hogy ismertessék álláspontjukat az ügyben, de közülük sem megy el senki a meghallgatásra. Azt egyelőre nem lehet tudni, hogy a gazdasági bizottság próbálkozik-e még a jövőben az érintettek meghívásával, vagy letett róla.

A négyes metró vitatott ügyei mind Demszky Gábor főpolgármestersége alatt történtek. Az ügyről azt mondta a Fidesz, hogy ez minden idők legnagyobb korrupciós botránya.

FRISSÍTÉS:

Bánki Erik, a bizottság elnöke az ülés után azt mondta, Medgyessy Péter jelezte, hogy külföldön tartózkodik, de egy márciusi időpontban a bizottság rendelkezésére áll, Gyurcsány Ferenc és Demszky Gábor a sajtóban közölte, hogy nem mennek el a gazdasági bizottság ülésére, Bajnai Gordontól nem kaptak választ. Azt is mondta: következő ülésükön folytatják a témát, a főváros irányításában akkor részt vevőket hallgatnák meg, köztük Horváth Csaba korábbi főpolgármester-helyettest és Gy.Németh Erzsébetet, a fővárosi közgyűlés volt szocialista frakcióvezetőjét.