A Fidesz szigorítaná a bevándorlók bejutását

Halász János beszél frakcióülés Közéleti személyiség foglalkozása politikus SZELLEMI TEVÉKENYSÉG SZEMÉLY
Halász János, a Fidesz frakcióvezető-helyettese, a frakció szóvivője.
Vágólapra másolva!
A Fidesz szóvivője bejelentette, hogy a frakció egyetért azzal a kormányzati javaslattal, amely megtiltaná a menekültstátuszt kérelmezők szabad mozgását mindaddig, amíg el nem bírálják a kérelmüket. A cél az, hogy megakadályozzák a bejutását a biztonsági kockázatot jelentő embereknek. A törvénycsomag vitája várhatóan jövő hét kedden kezdődik.
Vágólapra másolva!

A Fidesz-frakció egyetért a jogi határzár megerősítéséről szóló kormányzati törvényjavaslattal - erről beszélt Halász János csötörtökön. A képviselőcsoport szóvivője a Fidesz-KDNP kihelyezett frakcióülésének helyszínén, Visegrádon tartott sajtótájékoztatót az után, hogy a kormánypárti képviselők meghallgatták Pintér Sándor belügyminiszter beszámolóját a migrációs helyzetről.

A szabályozás azt célozza, hogy megakadályozzák az ellenőrzés nélküli bejutását azoknak, akik Magyarországon és az unió területén biztonsági kockázatot jelentenek.

Halász János Forrás: MTI/Bodnár Boglárka

Bakondi György részleteket is elárult a javaslatról. A miniszterelnök biztonsági főtanácsadója elmondta, hogy az új rendelkezést tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet idején lehet alkalmazni, a legfőbb változás pedig az, hogy

Bakondi szerint nincs szó őrizetről, mert az eljárás idejére kijelölt tranzitzóna Szerbia felé nyitott lesz, vagyis abba az irányba bármikor elhagyható a tábor. A tranzitzónákban biztosítani kell a bevándorlók elszállásolását és ellátását is, de felmerült, hogy bírákat is kiküldenének ide, akik a helyszínen döntenének a kérelmekről. A főtanácsadó jelezte, hogy már működő két tranzitzónán kívül újabb létesítmény nyitását nem tervezik, de ezek kapacitásnövelését igen.

Bakondi György Forrás: MTI/Marjai János

Halász János közölte, hogy a jogi határzár megerősítéséről szóló törvénycsomag parlamenti vitája várhatóan már kedden megkezdődik. "Figyelembe vesszük az európai uniós jogszabályokat is, de ismerve a brüsszeli bürokraták gondolkodásmódját arra is készülünk, hogy az EU vizsgálni fogja a rendelkezést" - fogalmazott.

Hozzátette, hogy a törvény szerinte nemcsak Magyarországnak, hanem az uniónak is érdeke, mert Európa biztonságát is védené.

Módosulni fog a szabálysértési törvény is, így az, aki engedély nélkül elhagyja az őrzött szállást, illetve a befogadóállomáson rendbontást követ el, elzárással lesz büntethető.

Eközben Brüsszelben

Bakondi György úgy értékelt, hogy az EU számos "furcsa" döntést hozott a migrációs válság kezdete óta, jó néhány ilyen tervről vita is zajlik. Példaként felvetette, hogy miközben az unió több tagállamnál is engedi a belső határellenőrzést, a külső határőrizettel kapcsolatban nem tett lépéseket. Szerinte a határ- és parti őrség megszervezéséről szóló hírek örömteliek voltak, kiderült azonban, hogy sem a létszám, sem az összetétel, sem a felszereltségét tekintetében nincs meg az ehhez szükséges erőforrás. De kritizálta a vízumokkal kapcsolatban tervezett változtatásokat, valamint a "szisztematikus határellenőrzési rendszer" irányába tett törekvéseket is, amely alapján a schengeni határnál ki- és belépőket ellenőrizni és regisztrálni is kellene.

Jelentés délről

Az idei magyarországi bevándorlási adatokat ismertetve a főtanácsadó felsorolta, hogy eddig idén

4200 tiltott határátlépési kísérlet volt, ebből 2300-at megakadályoztak a kerítésnél, 1900 embert pedig visszakísértek a határzár túloldalára.

A mostanáig benyújtott 752 menekültkérelemből 34-en részesültek valamilyen védelemben - mondta.