Magyarország tartja vállalását a NATO felé

Kontrát Károly; Vargha Tamás; Bakondi György
Az alaptörvényt most nem módosítják, a rabok viszont fonják a drótkerítést
Vágólapra másolva!
Magyarország világos tervvel rendelkezik arra, hogyan tudja védelmi költségvetését emelni 2026-ig annak érdekében, hogy elérje a vállalt 2 százalékos mértéket - ezt mondta a Honvédelmi Minisztérium államtitkára Brüsszelben, a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásán.
Vágólapra másolva!

Magyarország azon kevés NATO-tagországok között van, amelyek világos tervvel rendelkeznek arra, hogy 2026-ig megvalósuljon vállalásuk, vagyis védelmi költségvetésük elérje a hazai össztermék (GDP) legalább 2 százalékát - mondta a Honvédelmi Minisztérium államtitkára Brüsszelben.

Vargha Tamás a NATO-tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozásán beszélt erről. Elmondta, hogy

Magyarország megérti az új amerikai vezetés elvárását az igazságosabb teherviselésről.

Magyarország már 2012-ben tervet készített arra, hogyan tudja védelmi költségvetését emelni 2016-tól annak érdekében, hogy tíz év alatt elérje a 2 százalékos mértéket - mondta az államtitkár, hozzátéve: Magyarország elkötelezett a keleti NATO-tagállamok védelme mellett.

Vargha Tamás (jobbra) Kontrát Károly és Bakondi György társaságában Forrás: MTI/Kovács Tamás

Elmondta, az észak-atlanti szövetség a térség védelme érdekében mintegy 4 ezer katonát telepít még tavasszal a három balti országba és Lengyelországba a keleti szolidaritás jegyében. A NATO tevékenysége védelmi jellegű, ugyanakkor a párbeszédet Oroszországgal folytatni kell - tette hozzá.

Arról is tájékoztatott, hogy

a keleti fenyegetésre adott sikeres válaszok mellett a NATO a délről érkező veszélyek kezelését is előtérbe helyezi.

A szövetség az illegális migráció mellett a terrorizmus megfékezésére helyezi a hangsúlyt.

Magyarország elkötelezett a terrorizmus elleni harc és a béketeremtés mellett, amelynek bizonyítéka, hogy jelenleg is 150 magyar katona teljesít szolgálatot Irak területén a koalíció részeként - mondta a honvédelmi államtitkár.