Gyógyszer a cipőben, mobil a borotvahabos tubusban

2017.02.17. 08:43

Borotvahabos dobozba rejtett mobiltelefont, szemetesbe dugott tetoválókészletet és cipőbe rejtett gyógyszert is találtak újságírók egy "rabnál" Budapesten. Ugyanakkor elkövettek egy nagy hibát. Túl kedvesek voltak az "elítélttel", akit a büntetés-végrehajtás egyik munkatársa játszott el. Újságíróknak mutatták be a börtönőrök munkáját. Az elmúlt időszakban 5000-en jelentkeztek büntetés-végrehajtási felügyelőnek. Közel 500-an nemsokára munkába is állhatnak. 2018-ig összesen 2500 börtönőrt akarnak kiképezni. 

Őrök vigyáztak ránkFotó: Hirling Bálint - Origo

Őrök őrzik a rabomobilt a Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet III. épülete előtt, a Maglódi úton. Ahogy a neve is mutatja, általában rabokat szállítanak vele, ma reggel viszont minket fog a szó szerint fapados fegyencjárat. Negyvenketten ülünk a rácsok mögé: újságírók, fotósok, operatőrök. Az Origo két helyet kapott. Pár perccel az után, hogy beszálltunk, bezáródik az ajtó, és útnak indulunk. 

Menet közben két marcona őr vigyáz ránk. 

Az egyik újságíró bilincsbenFotó: Hirling Bálint - Origo

A piros lámpánál a buszmegállóban várakozók mind megbámulják az autót. Egy fiatal férfi felnevet, és odasúg valamit a mellette álló nőnek. Úgy tűnik, észrevette, hogy a rabszállító kamerákkal van tele. Nálunk is kiváló a hangulat. Az egyik kolléga kipróbálja a lábbilincset. Miközben azzal viccelődünk, vajon elengednek-e minket, meg is érkezünk az oktatási központba, ahol katonás rend fogad. 

A rabomobil egyik üléseFotó: Hirling Bálint - Origo

Az intézet földszintjén már felsorakozott néhány a büntetés-végrehajtás új őrei közül. Itt, a budapesti központban januárban 136-an, Nyíregyházán 300-an kezdték meg a tanulmányaikat. 

Hat és fél hónap után kaphatnak büntetés-végrehajtási felügyelő OKJ-s bizonyítványt. 

Miközben bemutatják, hogy az újoncok máris képesek fegyelmezetten tisztelegni, az intézmény igazgatója, Szabó Zoltán ezredes az oktatásról beszél. 

Szabályos sorokFotó: Hirling Bálint - Origo

Elmondja, hogy börtönőrnek olyan felnőtt, büntetlen előéletű, legalább érettségizett magyar állampolgárok jelentkezhetnek, akiknek van állandó belföldi lakóhelyük, és egészségügyi szempontból, pszichikailag, fizikailag is alkalmasak. 

Arról is beszél, hogy az intézetek telítettsége miatt nyolc új börtönt építenek, többet az ország északkeleti részén, Nyíregyháza vonzáskörzetében. Körülbelül 2500 őrt akarnak kiképezni 2018-ig, ami 2500 új munkahelyet jelent. Eddig ötezren jelentkeztek a négy egymásra épülő modulból álló képzésre. 

Az első modul a rendvédelmi alapfeladatokat tartalmazza. Ezt kell teljesítenie mindenkinek, aki valamilyen belügyi szervnél akar elhelyezkedni. Először úgynevezett alaki, jogi, szolgálati ismereteket kell elsajátítani. Erre épül a büntetés-végrehajtási őrt, a segédfelügyelőt, majd a felügyelőt képző modul. Ezekben többek között biztonsági és reintegrációs ismereteket, büntetés-végrehajtási jogot, pszichológiát és rendvédelmi közelharcot tanítanak.

Az új büntetés-végrehajtási intézetek leendő munkatársainak tananyaga negyven százalékban gyakorlat, amelyet részben a képzések helyszínén, részben pedig bv-intézetekben teljesítik" – mondja az ezredes.

A rövid eligazítás után az udvaron kötünk ki, ahol úgynevezett alaki foglalkozáson vehetünk részt természetesen csak szemlélődőként. Az újoncok megmutatják, mit tanultak arról, hogyan kell viselniük az egyenruhát. Vezényszóra veszik le és teszik fel a téli sapkát.

Bemutatót tartottak az újoncokFotó: Hirling Bálint - Origo

Ezután a tornateremben folytatjuk, ahol a fizikai felmérő nehéz gyakorlatai után 

néhány önvédelmi és elvezető fogást is megismerhetünk. 

Így kell "elbánni" az ellenkező rabokkalFotó: Hirling Bálint - Origo

A 23 éves Kapu Alexa az újoncok tagja. Már tudja, hogy a férfi elítéltekkel teli váci börtönben fog dolgozni, ha két héten belül sikeresen teljesíti az utolsó szakmai vizsgáját. 

"A jogszabályban meghatározott, hogy a fogvatartottakkal kapcsolatos feladatokat azonos nemű állománytag végzi, de 

egy börtönben egy hölgy is tud szolgálatot teljesíteni. 

Például az őrhelyen, a személybejáraton beengedi az esetleges látogatókat, vagy reintegrációs tisztként szolgál, illetve még a járműbeléptetésből is kivehetjük a részünket" 

– mondja az alacsony, törékeny lány, akinek a rokonai is a büntetés-végrehajtásnál dolgoznak. Így kapott kedvet ehhez a szakmához. 

Két-három naponta edzőterembe járok. Futok, hasizomedzéseket tartok, és súlyzózom. Nyáron biciklizem. Így tartom magam jó formában"  – teszi hozzá. 

Kapu Alexa húsz év múlva is a bv-nél akar dolgozniFotó: Hirling Bálint - Origo

A fizikai mellett szellemileg is fel kell készülnie arra, hogy férfi elítéltek közé kerül. 

A szolgálati viselkedés lélektanán, pszichológián tanulunk agresszióról és viselkedésformákról, és a rendvédelmi közelharcot is tanuljuk, abból is vizsgázunk. Ez is nagyon fontos lesz az életben, a ruhafogásból szabadulás vagy elvezetés" 

– mondja büszkén Alexa, majd elárulja, hogy nem minden esetben győz az, aki erősebb. 

Vannak olyan fogások, amelyeknél nem számít az, hogy ki hány kiló." 

Egy elítéltet játszó férfi a mintacellában, ahol az újságírók tiltott tárgyakat kereshettekFotó: Hirling Bálint - Origo

Különösen ahhoz nem kell erő, amikor egy cellában kell megtalálni egy tiltott tárgyat. Tavaly 1459 mobiltelefont vettek el az elítéltektől, akik egyre trükkösebb módszereket alkalmaznak. A leghihetetlenebb helyeken tudják elrejteni a mobilt vagy néhány szem pirulát. Miközben a mintazárkában néhány vállalkozó kedvű újságíró azon gondolkozik, hova rejthette a rabnak beöltözött férfi a tárgyakat, az igazgató arról beszél az Origónak, hogy van egy rehabilitációs központjuk is Kaposvár mellett, Igalban. 

Az életpályamodellünkhöz, a megnövekedett szolgálati időnkhöz, a kibővített nyugdíjunkhoz szükségünk van arra, hogy a szervezetünkben dolgozó, a fizikai valamint pszichés kritériumoknak súlyosan kitett kollégák néha mentálisan és fizikálisan is fel legyenek töltve" 

– mondja az ezredes. 

Szabó Zoltán igazgató interjút ad az OrigónakFotó: Hirling Bálint - Origo

Ezért az igali Büntetés-végrehajtási Szervezet Oktatási, Továbbképzési és Rehabilitációs Központjában mozgásszervi rehabilitációt biztosítnak a rászoruló őröknek.  Ez egy orvosi irányítás alatt működő, szakmailag felépített, kéthetes program. Emellett évente 240 őr stresszkezelő tréningen is részt vehet. 

Két nap pszichológiai tréning után kizökkentjük őket a mindennapok világából, elvisszük őket színházba, közösségformáló programokra, túráznak a hegyekben. Ez alatt az egy hét alatt mentálisan is felkészülhetnek a szolgálat további ellátására" 

– teszi hozzá. 

Előkerül egy tárgy, egy injekciós tűFotó: Hirling Bálint - Origo

A mintacellában ötből három tárgyat megtalálnak a kollégák. Egy borotvahabos dobozba rejtett mobiltelefont és a szemetesbe dugott tetoválókészletet elég gyorsan. Pár perccel később 

egy cipőbe rejtett gyógyszer is előkerül. 

Ugyanakkor elkövettek egy nagy hibát. Túl kedvesek voltak az "elítélttel", így valószínűleg megbuknának a vizsgán. 

Gyógyszer a cipőbenFotó: Hirling Bálint - Origo

A képzés során azt tanították nekünk, hogy két lépés távolságot mindig meg kell tartani, tehát nem szabad baráti kapcsolatot kialakítani a fogvatartottakkal, még akkor sem, ha valamilyen enyhe büntetés miatt vannak börtönben" 

– mondja Zakar Péter, bv törzsőrmester, akinek már csak a szakmai záróvizsgák vannak hátra. Rend és fegyelemszerető emberként az ismerősei és a családja unszolására jelentkezett a képzésre, amely nagyon tetszett neki. 

Zakar Péternek tetszett a képzésFotó: Hirling Bálint - Origo

Bízom benne, hogy húsz év múlva is a bv-nél fogok dolgozni, és abban is, hogy sikerül előrébb lépni. Mindenesetre egy nyugodt és megbízható munkahelyet találtam ebben a hivatásban"  – magyarázza döntését. 

Kapu Alexa sem tudja magát máshol elképzelni húsz év múlva. 

Addigra már meglesz az alapfokú egyetemi képzésem, és mindenképpen szeretnék vagy reintegrációs tisztként dolgozni, vagy tiszti beosztásban valamilyen komolyabb feladatot ellátni, akár osztályvezető-helyettesként" – mondja. 

Fővárosi Büntetés-végrehajtási Intézet, oktatási központ bemutatójaFotó: Hirling Bálint - Origo

Orosz Zoltán bv őrnagy, a büntetés-végrehajtás szóvivője még elmondja, hogy ezzel nincs vége, folytatódik a képzés. 

Áprilisban Szentendrén nyílik oktatási centrum, 

ahol 136-an tanulhatnak majd, augusztusban Nyíregyházán több mint 300, Budapesten pedig 68 őr oktatása kezdődhet el. Majd hozzáteszi, hogy a toborzóirodákban továbbra is várják a vállalkozó kedvű jelentkezőket.