Illegális gyógyszer-kereskedelmi tevékenység miatt bezáratott két budapesti gyógyszertárat az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet. 

Zámbó Péter, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bűnügyi főigazgató-helyettese az ügyről azt mondta, a NAV két patika esetében vizsgálódik. A gyanú szerint a két magyar gyógyszertár – egymással összejátszva –   a svéd feketepiacon értékesített több tízezer doboznyi, elsősorban nyugtató, szorongásgátló hatóanyagú készítményt.  

A főigazgató-helyettes közölte, az ügyben Magyarországon három embert gyanúsítanak, Svédországban két ember van előzetes letartóztatásban. 

Zámbó Péter ismertetése szerint a Bercsényi Gyógyszertár és a Pázmány Péter Patika módszere az volt, hogy a nagykereskedőtől megrendelték a készítményeket, viszont nem készletezték őket, nyilvántartást nem vezettek róluk.  

Jelenleg engedély nélküli nemzetközi kereskedelem bűntettében folyik az eljárás

– közölte Zámbó Péter, hozzátéve, hogy az ügyben tíz helyszínen tartottak házkutatást, amelyek során ötszázezer szem – külföldi szállításra előkészített – gyógyszert foglaltak le.

A főigazgató-helyettes beszámolt arról is, hogy a haszon háromszázszoros lett volna, hiszen ezen gyógyszerek magyarországi "bekerülési értéke" szemenként 3 forint, a svéd feketepiacon azonban szemenként 3-5 euró. 

Pozsgay Csilla, az OGYÉI főigazgatója arról beszélt, hogy eddigi vizsgálódásaik és becsléseik szerint az elmúlt három évben "a gyógyszerek készletezésére és kiadására vonatkozó szakmai szabályok megsértése" miatt több tízmillió tabletta került ki a legális, zárt gyógyszerellátási láncból. A főigazgató ugyanakkor kiemelte, a magyarországi patikák többsége változatlanul megfelelő módon és a szabályok betartásával működik.