Meghalt Burger Barna fotóművész

2017.02.21. 09:55

Meghalt Burger Barna fotóművész, Orbán Viktor miniszterelnök volt fotósa. Burger Barna 52 évet élt. 

Keddre virradóra meghalt Burger Barna fényképész – számolt be a Lokal.hu. A fotóművész súlyos beteg volt. Amíg ereje engedte, dolgozott, legutóbb 2016 augusztusában az Országos Kéktúrán készült fotóiból nyílt kiállítás a Budapest Projekt Galériában. A tárlat a "Kékvándor" címen futott, amelynek keretében 30 tájképet és életképet mutattak be.

Gyerekkori álmomat valósítottam meg azzal, hogy 2013-ban és 2014-ben végigjártam az Országos Kéktúra 1180 kilométerét. A vándorláson készült fotókat és a hozzájuk fűződő gondolataimat formáltam egy fotóalbummá, ezekből állt össze a kiállítás”

– nyilatkozta a megnyitón.

Fotó: Mudra László - Origo

Burger Barna fényképésziskolát végzett, alkalmazott és művészi fotográfiái magazinokban és önálló kiadványokban jelentek meg. Első önálló albuma 1999-ben készült el. Hivatásszerűen 1990-től foglalkozott a fényképészettel, 18 éves koráig futballozott, az NB1-be is bekerült. 

Érdeklődése széles körű volt, munkái között a portrék ugyanúgy megtalálhatóak, mint például a középületek fotói. Több nagy sikerű magazin munkatársa volt, és számos könyve jelent meg: legutóbb a naptárként is használható Magvető Írótükör.

Fényképeit Magyarországon kívül New Yorkban, Frankfurtban, Berlinben, Lipcsében is kiállították. A 2009. október 13-án Frankfurtban megrendezett 61. Frankfurter Buchmesse (61. Frankfurti Könyvvásár) magyar nemzeti standját Burger Barna kortárs magyar írókról készített portréi díszítették.

Burger Barna megkapta a Szép Magyar Könyv-díjat, a Fej vagy írás és a Délutáni alvás – a történet árnyéka című kötetekért. A Magyar Tipográfusok Egyesületének különdíját, a Délutáni alvás – a történet árnyéka kötetért és a Budapestért díjat.

Burger Barna 23 évig fotózta a miniszterelnököt, haláláról Orbán Viktor is megemlékezett a közösségi oldalán.

Korábbi cikkünk Burger Barna Kékvándor című kiállításáról: