Vágólapra másolva!
Az illegális gyógyszer-kereskedelem miatt bezáratott két budapesti gyógyszertár egyikét korábban hasonló okok miatt már megbírságolták – mondta az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója az M1 műsorában.
Vágólapra másolva!

Az intézet hétfőn jelentette be, hogy bezáratták a Bercsényi gyógyszertárt és a Pázmány Péter patikát, mert egymással összejátszva a svéd feketepiacon értékesítettek több tízezer doboznyi nyugtató, szorongásgátló készítményt.

Nem nyithat ki többé az illegális gyógyszer-kereskedelem miatt bezáratott két fővárosi gyógyszertár Forrás: AFP/Phanie/VOISIN

Pozsgay Csilla, az intézet főigazgatója elmondta, hogy az érintett gyógyszer egy pszichotróp szer, amelynél pontosan lehet tudni, hány beteg használja az országban, és nekik mekkora mennyiségre van szükségük.

A két bezáratott gyógyszertár pedig annyit rendelt, amennyi a teljes magyarországi felhasználás volt addig.

Mint mondta, a két patika bezárása végleges, és reméli, hogy a vétkeseket a gyógyszerészi kamara felfüggeszti vagy kizárja tagjai közül.

A szakember arról is beszélt, hogy a 2015 márciusában létrehozott OGYÉI-hez került egyebek mellett a tiszti főgyógyszerészet, és nagyon erős hatósági ellenőrzési jogkört is kapott, így az intézet a teljes gyógyszer-kereskedelem fölött gyakorol ellenőrzést. Emiatt, valamint a Nemzeti Adó- és Vámhivatallal, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel és más hatóságokkal való együttműködésük miatt már nehezebb tilosban járni.