Őrizetbe vették egy fiktív számlákkal üzletelő szervezet újabb szervezőjét

2017.02.21. 09:54

Őrizetbe vették a tavaly októberben leleplezett, Kecskemétről irányított, fiktív számlákkal üzletelő bűnszervezet egy újabb szervezőjét a dél-alföldi pénzügyi nyomozók, közölte a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).

Barnáné Horváth Melinda, a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatóságának sajtóreferense elmondta, a bűnszervezet cégei a gyanú szerint főként kávét, csokoládét, energiaitalt és pelenkát szereztek be Csehországból és Szlovákiából. Az áfa megfizetése nélkül behozott termékeket papíron valós tevékenységet nem végző magyar cégeken futtatták át, majd újra kiszámlázták Csehországba és Szlovákiába. Így mintegy 600 millió forint áfát igényeltek vissza jogosulatlanul.

Már 15 gyanúsított van

A fiktív számlázáshoz felhasznált cégeknek papíron szerb ügyvezetőjük volt, a nyomozás során azonban kiderült, hogy ezek mögött egy Pest megyei férfi állt, aki így segítette a bűnszervezet kecskeméti irányítóját.

A pénzügyi nyomozók a férfit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt hallgatták ki és vették őrizetbe. Vele tizenötre bővült a gyanúsítottak száma – közölte a sajtóreferens.