Esélytelenné válik az olimpiai pályázat az ellenzék miatt

Borkai Zsolt, 2:1
Budapest, 2013. július 9. Borkai Zsolt, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke beszédet mond a Parlamentben, ahol a kormányfő megállapodást írt alá a tizenhat kiemelt sportági szövetség vezetőjével 2013. július 9-én. MTI Fotó: Kovács Tamás
Vágólapra másolva!
A Fővárosi Közgyűlés három órán át tárgyalt ma a budapesti olimpiai pályázat sorsáról. Fürjes Balázs, a pályázat vezetője szerint az ellenzék elgáncsolta Budapest pályázatát, pedig azzal nyerhettünk volna. Világossá tette, hogy az ellenzék pálfordulása után nem marad esély a rendezésre. Tarlós István is arról beszélt, hogy az ellenzéki képviselők hátba szúrták az olimpia ügyét. A főpolgármester este tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel.
Vágólapra másolva!

Súlyos kritikákat fogalmazott meg Fürjes Balázs kormánybiztos és Borkai Zsolt MOB-elnök a fővárosi közgyűlés ma délelőtti ülésén a budapesti olimpiai pályázat kapcsán. Előbbi úgy fogalmazott, hogy

Budapestnek óriási esélye volt győzni, de minderről most már múltidőben kell fogalmazni.

Fürjes Balázs múltidőben beszél Fotó: M. Schmidt János - Origo

A kormánybiztos emlékeztetett rá, hogy 2015. június 23-án, az olimpia világnapján a fővárosi közgyűlés 93 százalékos többséggel határozott arról, hogy Budapest benyújtja a pályázatát a 2024-es játékokra. Akkor az MSZP, a PM, a Jobbik, a Fidesz és a KDNP is igennel szavazott, egyedül az lmp-s Csárdy Antal nyomott nemet, és a Demokratikus Koalíciót képviselő Gy. Németh Erzsébet tartózkodott.

Másfél éve az MSZP budapesti elnöke, Kunhalmi Ágnes azt nyilatkozta, hogy az olimpia egy nagyon erős katalizátor, amely új löketet ad és újra optimistáváa teszi Magyarországot.

Hasonlóan vélekedett akkor Horváth Csaba, a szocialisták fővárosi frakcióvezetője, Botka László szegedi polgármester, most éppen az MSZP miniszterelnök-jelöltje és a Párbeszéd társelnöke Karácsony Gergely is, zuglói polgármester. Fürjes szerint az akkori összefogás példaérétkű volt, most viszont úgy kell ráfordulnunk - ha egyáltalán ráfordulunk - a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) szeptemberi eredményhirdetésére, hogy nem számíthatunk semmi jóra.

Ki merem mondani, hogy nyerhettünk volna, de most elgáncsoltuk magunkat és majd utólag verjük a fejünket a falba, hogy pedig győzhettünk volna

- jegyezte meg. A budapesti pályázat tökeletesen illett a fenntartható olimpiai rendezést megcélzó Agenda 2020 programba, Budapest új helyszín lenne, miközben a még versenyben lévő Los Angeles és Párizs már kétszer is otthont adott olimpiának, ráadásul a teljes közép-európai régió először nyerné el a rendezést. "A hozzánk hasonló méretű Barcelona a '92-es olimpiai óta ma ott tart, hogy nem adnak ki több engedélyt szállodaépítésre, mert nem tudnak több turistát fogadni" - emelte ki.

Ultimátum

Fürjes szerint egy nyertes olimpia legfontosabb feltétele az összefogás és az együttműködés. Ha nincs egység, esély sincs. Fontosak a számok is, de ha nincs meg a közös szándék, akkor kár belevágni.

Ezért felszólította az ellenzéki pártokat, hogy vagy tegyék egyértelművé azonnal, hogy visszaállnak a pályázat mögé és hajlandók kampányolni érte,

vagy fájó szívvel, de ki kell jelenteni, hogy a kezdeményezés elvesztette az értelmét.

Pedig valódi nemzeti ügy volt.

Ha nem születik meg újból az összefogás, a pályázat megbénul és "csak leégünk". Ez pedig azok felelőssége, akik korábban megszavazták, most mégis hátat fordítottak a budapesti olimpiának. A szocialista képviselőket gyávának nevezte, a népszavazás kapcsán pedig azt mondta, hogy ezzel jóval hamarabb kellett volna előhozakodni és csak akkor, ha az olimpia kapcsán éles megosztottság látszik. "A 33 tagú közgyűlésből 25-en egyetértettek a pályázat benyújtásával, ezt nem nevezném vékony többségnek" - mutatott rá.

A Momentum támogatói Párizst és Los Angelest támogatják

Borkai Zsolt felszólalásában jelezte, hogy 2015 nyarán, az olimpiai rendezés szándéknyilatkozatának elfogadásakor már beszélt a közgyűlés előtt és nem gondolta volna, hogy erre még egyszer szükség lesz. Úgy értékelt, hogy akik kihátráltak az akkori konszenzusból, azok rombolnak. Ezt azért teszik, mert a politikai érdekek mégiscsak fontosabbak lettek, mint a nemzet.

Önök a finisben törnek össze egy 120 éves álmot - szólt oda az ellenzéki padsorokba.

Borkai Zsolt Forrás: MTI/Kovács Tamás

A MOB elnöke szerint a szeptember 13-i döntés előtt súlyosan megsérült a magyar pályázat. Szerinte most azt kell eldönteni, hogy túl tudunk-e ezen lépni, vagy sem. Borkai ugyanakkor leszögezte, hogy nem szabadna hagyni, hogy néhányan politikát csináljanak nem politikai ügyekből.

Elgondolkodtak már azon, hogy azzal, hogy a Momentum Mozgalom akcióját támogatták, tulajdonképpen Párizs és Los Angeles mellé álltak?

- tette fel a kérdést. Borkai végül mindenkit meghívott Győrbe, a 130 ezres városban a nyáron tartják meg az Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivált, amely másfélszer nagyobb esemény, mint egy téli olimpia.

Tarlós átlát a szitán

A főpolgármester reagált azokra az ellenzéki felvetésekre, amelyek szerint azért nem lehetett korábban kiírni a népszavazást, mert "a fideszes gépezet" elkaszálta ezeket a törekvéseket.

- vetette fel.

A főpolgármester Forrás: MTI/Mohai Balázs

Tarlós István ugyanakkor azt is visszautasította, hogy a Momentum a népszavazás kiírásáért szállt volna harcba, és akik aláírtak, azok nem az olimpiára mondtak nemet, hanem a referendumra igent. Ez szerinte logikailag is abszurd. A Momentum kérdése ugyanis úgy szólt, hogy a budapestiek akarják-e, hogy a főváros visszavonja az olimpiai pályázatot.

Tehát aki vissza akarja vonni, az voltaképpen mind olimpiát akar? Ne vicceljenek!

Azt is megjegyezte, hogy szerinte a Momentum 266 ezer aláírása elég lesz a népszavazás kiírásához, de mivel a szervezet Szegeden és Debrecenben is gyűjtött aláírásokat - miközben szabály szerint csak a budapestiek írhatták alá az íveket - érdemes megvárni a választási iroda ellenőrzését.

Tarlós nem felejt

A főpolgármester jegyzőkönyvekkel is készült, amelyek még a Demszky Gábor vezette közgyűlések idjén születtek. A 2007-es, 2008-as és 2009-es dokumentumok szerint azzal a korábbi, MSZP-SZDSZ kezdeményezte tervvel, hogy Budapest már 2020-ban rendezzen olimpiát, olyan képviselők is egyetértettek, akik ma olimpiaellenesek: Szaniszló Sándor, Gy. Németh Erzsébet, Horváth Csaba és Gajda Péter.

Sőt, Demszky olyan nyilatkozatokat tett, hogy az olimpia egy nagy, közös álom, amely a gazdaság motorja lehet, amely

nem kényszer, hanem kiugrási lehetőség

és minden évszázadban egyszer adatik rá esély.

Tarlós azt is érdekesnek találta, hogy akkoriban még senkinek nem jutott eszébe népszavazást kiírni a kérdésben, bezzeg most igen.

Mi következik?

A főpolgármester az Origo információi szerint ma este tárgyal Orbán Viktor miniszterelnökkel, addig biztosan nincs döntés a pályázatról. A közgyűlés érthető okokból nem fogadta el Horváth Csaba indítványát, hogy a főváros írjon ki népszavazást az olimpiáról, mivel még számolják a Momentum által leadott aláírásokat.

Olimpiai logó már van Fotó: Hirling Bálint - Origo

- fogalmazott Tarlós István.

Hozzátette, nem az ő gondja, de szerinte azok a néhány százalékos támogatottsággal bíró pártok, amelyek most beálltak a Momentum mögé, később ezt bánni fogják, merthogy mindössze egy újabb riválist sikerült beemelniük a politikai küzdőtérbe.