Sikeres volt az Erzsébet-utalványok kézbesítése

2017.02.23. 13:00

Gyakorlatilag az összes Erzsébet-utalványt sikerült a postának eljuttatnia nyugdíjasokhoz – árulta el az Origónak a Magyar Posta sajtóosztálya. Az át nem vett utalványok újbóli kézbesítése jelenleg is zajlik, így azok is megkapják a 10 ezer forintos juttatást, akiket korábban nem sikerült elérni. Orbán Viktor tavaly jelentette be, hogy a gazdaság jó teljesítménye miatt 10 ezer forintos juttatásban részesülnek a nyugdíjasok.

A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz belföldről a mai napig összesen 37 719 darab Erzsébet-utalvány érkezett vissza – árulta el az Origónak a Magyar Posta sajtóosztálya. A visszaérkezések megoszlása a következő volt: „meghalt" jelzéssel 6 471 darab, „nem kereste", „cím ismeretlen", „elköltözött" jelzéssel 31 119 darab (ez esetekben az igazgatóság lehetőség szerint hivatalból, egyéb esetben egyedi kérelem alapján intézkedik), „átvételt megtagadta" jelzéssel 129 darab. 

Közel 40 ezer Erzsébet-utalvány érkezett visszaForrás: MTI/Soós Lajos

Hetente küldik ki

Arra a kérdésünkre, hogy az ismét kiküldött küldemények kézbesítésével hol tartanak, azt közölték, az ismételt kiküldésekre heti rendszerességgel kerül sor, a kézbesítésük folyamatos. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság a tavalyi év végi kampánykiküldés után a visszaérkezett küldeményeket 11 452 esetben belföldre, 148 esetben külföldre küldte ki újra. Új jogosultság keletkezése miatt pedig 26 607 esetben belföldi címre, 31 esetben külföldi címre küldte ki ismét az Erzsébet-utalványokat a mai napig.

Ennyi utalvány jött vissza külföldről

A Nyugdíjfolyósító Igazgatósághoz a mai napig összesen 1431 darab Erzsébet-utalvány érkezett vissza külföldről. A visszaérkezések a következő módon oszlottak meg: „meghalt" jelzéssel 37 darab,  „nem kereste", „cím ismeretlen", „elköltözött" jelzéssel 1377 darab, „átvételt megtagadta" jelzéssel 17 darab.

A Magyar Postának nincs adata arról, hogy a külföldi postaigazgatások hány darab Erzsébet-utalványt kézbesítettek. A nemzetközi küldemények esetében a Magyar Postával közreműködő külföldi postai szolgáltató által vállalt kézbesítési szabályok szerint történik a kézbesítés. Ismételt kézbesítést a külföldön élők esetében a mai napig 148 esetben kísérelt meg az igazgatóság.