Alapjogokért Központ: Nem lehet népszavazás a Paks II.-ről

2017.02.24. 18:14

Az Alapjogokért Központ szerint nem kezdeményezhető népszavazás a paksi beruházásról, mert nemzetközi szerződésből fakadó kötelezettséget érint.

Az Alapjogokért Központ szerint az LMP által kezdeményezett népszavazás nemzetközi szerződésre, illetve abból fakadó kötelezettségre vonatkozik, azt érintő kérdésben pedig az alaptörvény – a korábbi alkotmányéval megegyező – szabályai alapján népszavazás nem tartható.

Az LMP népszavazást kezdeményez a paksi bővítésről, az erről szóló kérdést hamarosan benyújtják a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

Szánthó Miklós, a központ elemzője rámutatott: az alaptörvény a nemzetközi szerződésre irányuló népszavazási kezdeményezéseket tiltott tárgykörnek minősíti. A paksi beruházásról és bővítésről pedig kétoldalú, magyar–orosz nemzetközi egyezmények szólnak, amelyeket az Országgyűlés törvény formájában a magyar jogrend részévé is tett.

A Paksi Atomerőműben – képünk illusztrációForrás: Bielik István

Ennek kapcsán az Alkotmánybíróság (Ab) korábban megállapította, hogy nemcsak olyan kérdés nem bocsátható népszavazásra, amely hatályos nemzetközi szerződésből eredő kötelezettségre vonatkozik, hanem olyan sem, amely az e kötelezettséget is tartalmazó törvényekre vonatkozna.

Kiemelte: az LMP kérdése kétszeresen is "fennakad" az alkotmányossági rostán, ugyanis szembemegy a nemzetközi kötelezettséggel és az azt tartalmazó magyar törvényekkel is.

Felidézte, hogy hasonló, a paksi bővítéssel összefüggő kezdeményezések voltak már 2014-ben, 2015-ben és 2016-ban is, de a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) és a bíróságok minden esetben megtagadták azok hitelesítését. Az NVB vélelmezhetően most is így fog tenni Szánthó szerint.