Orbán Viktor: Álomgyilkosság történt az olimpiával

Orbán Viktor
Budapest, 2017. február 24. Orbán Viktor miniszterelnök interjút ad a 180 perc című műsorban a Kossuth Rádió stúdiójában 2017. február 24-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A miniszterelnök szavai szerint álomgyilkosság történt a budapesti olimpiai pályázat ügyében. Orbán Viktor szerint a Momentum Mozgalom az új SZDSZ, és később koalíciót köt majd az MSZP-vel. Orbán Viktor a Kossuth rádió 180 perc című műsorának nyilatkozott, ezt percről percre tudósítottuk.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor úgy fogalmazott: azért kellett a pályázat visszavonását javasolni, hogy megmentsék Magyarországot a szégyentől. A népszavazás egy magyar ügy, de az olimpiát nem Magyarországon kell megnyerni, hanem a Nemzetközi Olimpiai Bizottság előtt.

Ennek nem lehetett volna kitenni az országot

Itthon még a referendumot akár meg is lehet nyerni, de akkor is csak legfeljebb többség lesz, az olimpia elnyeréséhez viszont nemzetközi szinten nem többség, hanem egység kell – fejtette ki a kormányfő, hozzátéve, hogy

ezért is nem rendeznek népszavazást Párizsban és Los Angelesben,

a 2024-es játékokra pályázó másik két városban. Megjegyezte, a nyári olimpiák történetében nincs példa arra, hogy olyan város kapta volna meg a rendezés jogát, ahol népszavazás volt.

Orbán: Álomgyilkosság történt Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Szerinte az olimpiarendezésről szóló döntésen a népszavazásos "vitából odaérkező" budapesti olimpiai pályázatot "ronggyá verték volna", kérdés, hogy kapott volna-e egyetlen voksot is, és ennek a veszélynek, "lejáratódásnak" nem lehetett kitenni az országot.

Álomgyilkosok

"Vérzik az ember szíve" – folytatta –, mert sok magyarnak volt ez a régi álma, és most "itt történt egy álomgyilkosság". "Van egy politikai szervezet, amelyik nem is titkolta el, hogy őt nem az olimpia érdekli igazából, hanem párttá akar alakulni, és be akar lépni a politikai élet színpadára, és ezért nem drágállotta azt sem, hogy álomgyilkossá váljon" – fogalmazott Orbán Viktor.

Az olimpia elleni népszavazáshoz aláírást gyűjtő

Momentum Mozgalmat egy új SZDSZ-nek minősítette.

"Azt is tudjuk, mi következik, mert ezt is átéltük már: kis lökdösődés az MSZP-vel, aztán MSZP–SZDSZ-koalíció, erre kell felkészülnünk" – mondta.

Arra a kérdésre, hogy szerinte az ő politikai pályafutásában lesz-e Magyarországon olimpia, a miniszterelnök azt felelte: a modern orvostudomány állása szerint az emberi élet határai kitolódnak, tehát "jó esélyem van erre".

Elszámoltathatóvá kell tenni a nemzetközi szervezeteket Forrás: MTI/Máthé Zoltán

Ez már sok

Elszámoltathatóvá kell tenni azokat a Magyarországon tevékenykedő nemzetközi szervezeteket, amelyek civilnek nevezik magukat, de valójában a globális tőke érdekeit képviselik – mondta Orbán Viktor.

Az elmúlt több mint húsz évben "elviseltük" ezeknek a szervezeteknek a létét,

de a migráció ügyében tanúsított magatartásuk már sok – fogalmazott a kormányfő.

Kijelentette: "Magyarország nem engedheti meg magának, hogy olyan szervezetek, amelyek az ismeretlenség homályában maradnak (...), folyamatosan arra buzdítsák a migránsokat, sértsék meg a magyar jogszabályokat, és valahogy jussanak be Magyarországra". A nemzetközi tőke "elsősorban Soros Györgyhöz tapadó szervezetei" ezzel átléptek egy határt – mondta Orbán Viktor.

A miniszterelnök a rádióinterjúban bírálta az Európai Unió által tervezett úgynevezett szisztematikus határellenőrzési rendszert is, amely szerinte "agyrém", és nyaranta akár 8-10 órás várakozást is eredményezhet a horvát–magyar, illetve a román–magyar határon.