Múlt héten hozták haza repülővel a veronai buszbaleset utolsó két súlyos sérültjét, akiket a Honvédkórházba kezelnek tovább. Az 50 év körüli férfi gépi lélegeztetés mellett, altatásban, nagyon súlyos koponya- és mellkasi sérülésekkel került a kórházba – mondták el a Honvédkórház orvosai. A másik, 40 éves súlyos sérültről a kórház igazgatója azt mondta, hogy itthon is több operáció vár rá, hosszú lesz a felépülése.

A Veronánál kigyulladt buszon ötvenhatan utaztak, negyvenhárom diák, tizenegy felnőtt kísérő és a két sofőr. A szerencsétlenségben tizenhatan haltak meg.

Tamás Róbert, a Honvédkórház igazgatója elmondta, hogy az utolsóként hazaszállított, súlyos koponyasérülést szenvedett férfi külső ingerekre reagál, ez azonban még
nagy optimizmusra nem adhat okot, de bizakodnak, hogy az állapota változni fog.

A kórházban ápolt többi sérült állapotáról elmondta: az égési sérült 50 év körüli nő, illetve férfi állapota stabil, kielégítő. Az igazgató szerint egy hét, de legkésőbb tíz nap múlva kiderül, mikor mehetnek haza. A negyedik, súlyos égési sérüléssel ápolt betegről Tamás Róbert azt mondta,

az ő állapota is kielégítő, kommunikál, azonban még rengeteg műtét vár rá.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár arról is beszélt, hogy a mentőszolgálatnak a elsődleges feladata az volt, hogy mindenkit hazaszállítsanak Olaszországból – ez a múlt héten meg is történt, a sérülteteknek azonban további kezelésekre és műtétekre is szükségük lesz.

Forrás: Anadolu Agency/2017 Anadolu Agency/Handout / Polizia Di Stato

Az államtitkár azt is mondta, hogy

a buszbaleset miatt felmerült költségeket a kormány átvállalja,

továbbá a biztosítótársaságokkal folyamatosan konzultálnak.

Ilyen szintű szolidaritást még életemben nem tapasztaltam

– mondta Pintér Lajos tiszteletbeli veronai főkonzul arról, hogy a baleset után milyen sokan próbáltak segíteni.

Ónodi-Szűcs Zoltán egészségügyért felelős államtitkár, Tamás Róbert, az MH Egészségügyi Központ-Honvédkórház orvos igazgatója és Pintér Lajos tiszteletbeli veronai konzul, miniszteri megbízottForrás: MTI/Marjai János

Olaszországból és Magyarországról is körülbelül 200-250 levelet kapott, amiben ismeretlenek a segítségüket felajánlották a baleset áldozatainak. A főkonzul szerint a magyar kormány is rengeteget tett azért, hogy a buszbaleset elszenvedői minél hamarabb hazajuthassanak, illetve megkaphassák a szükséges ellátást.

A baleset január 20-án éjjel történt. A buszon többségében a budapesti Szinyei Merse Pál Gimnázium tanulói, volt diákok, tanárok utaztak.