Luthert és Kálvint már ihatjuk is

2017.02.27. 16:38

Egyél finomat, igyál tiszta sört, és olvasd az igazságot – Luther Márton ezen kijelentésének a fényében mutatták be az evangélikus múzeumban a Luther és Kálvin márkájú kézműves sört. A söröket a reformáció 500 éves évfordulójára készítették. 

Sokan nem számítottak arra, hogy a reformáció jubileumi évének elején söröket mutassunk be a nagyközönségnek – mondta Hafenscher Károly. A reformációi emlékbizottság miniszteri biztosa szerint mostanság is rácsodálkozunk, hogy milyen sok mindent adott a világnak a reformáció, túl a teológiai gondolkodáson. Mindenki számára nyilvánvaló, hogy az élet majd minden területén alapvető változásokat hozott az 500 évvel ezelőtti esemény. 

Itt lehet megvenni
A söröket díszdobozban forgalmazzák, ami két-két 0,33-as palackot és egy logózott poharat tartalmaz majd. A terméket a reformator.eu oldalon lehet megrendelni

Ebből a nagyon sokszínű örökségből mindennél többet kíván megmutatni a bizottság – mondta a miniszteri biztos. Hafenscher Károly szerint nem szabad, hogy elsikkadjon a reformáció központi üzenete az egyes részesemények során. Szeretném, ha a sörrel kapcsolatos dolgok is megjelennének Lutherről, és erősítenék a reformáció fő üzenetét

–  mondta az evangélikus lelkész. A reformáció lényege, hogy teljes életet éljünk. 

Bátorság 

Nagy bátorság volt reformátor söröket készíteni – mondta Kodácsy Tamás. A református lelkész szerint a 16. századi Európában egy általános, a kárhozattól való szorongásra tudott választ adni a reformáció, és ebből nagy fellélegzés lett. Manapság nem biztos, hogy a kárhozattól való félelem határozza meg a szorongást, hanem az idő elfogyása miatti félelem a jellemző – tette hozzá.

Luther és a sör 

A balatonszárszói Luther-feszten formálódott meg a gondolata annak, hogy a reformációt könnyedebb módon tudjuk megismertetni a nagyközönség előtt – mondta Végh Szabolcs, a Reformátor Sörfőzde ügyvezetője. Luther Márton életében is mindig jelen voltak a sörök, ráadásul a felesége is részt vett a sörfőzésben. Bora Katalin korábban apáca volt, és azokban az években tanulhatta meg a sörfőzés mesterségét – mondta a sörfőzde vezetője. 

Kálvin János inkább a bort szeretteForrás: Origo

Akinek nincs söre, az szomjas marad – mondta korábban Luther, aki egyébként egy levelében arról írt a feleségének, hogy addig nem megy haza, amíg nem készül friss sör. A reformáció emlékévében rengeteg programmal-kiadvánnyal készül a Reformációi Emlékbizottság. A célunk az volt, hogy ne csak a sör legyen a fontos ebben a történetben, hanem a címkéken és dobozokon legyen rajta a reformáció üzenete is – mondta Végh Szabolcs.