Romániában már 16 halálos áldozata van a járványnak. 15 hónaposnál fiatalabb gyermekkel nem tanácsos most Romániába utazni.

A magyar gyerekek 98 százaléka be van oltva kanyaró ellen, így Magyarországon népességszintű a védettség a betegséggel szemben – mondta az Országos Epidemiológiai Központ főigazgatója az M1 reggeli műsorában.

Oroszi Beatrixet azzal kapcsolatban kérdezték, hogy Romániában már 16 halálos áldozata van annak a kanyarójárványnak, amely elsősorban az ország nyugati, délnyugati megyéiben terjed. A szakember elmondta, hogy a kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. Már a lappangási idő utolsó fázisában, még a tipikus kiütések előtt fertőzhet a beteg. 

A legjobb védekezés az oltásForrás: MTI/Mészáros János

A legjobb védekezés a védőoltás, de Romániában az "átoltottság" aránya nem elég magas. Magyarországon viszont szinte minden 15 hónapos és 11 éves gyereket beoltanak kanyaró ellen, a 98 százalékuk megkapja a vakcinát. Ennek köszönhetően Magyarországon az elmúlt tizenöt évben csak behurcolt, vagy azzal összefüggő eset fordult elő.

Oroszi Beatrix azt ajánlja, ha egy közösségbe – akár Romániából – új gyermek érkezik, ellenőrizni kell, hogy megkapott-e minden, életkorának megfelelő védőoltást, és ha nem, akkor minél előbb pótolni kell azokat. A szülőknek pedig azt javasolja, hogy ha tehetik, 15 hónaposnál fiatalabb gyerekkel ne utazzanak Romániába. Indokolt esetben 9 hónapos korra előrehozható a védőoltás beadása, de ez esetben egyéves kor után még egy oltást kell kapnia a gyermeknek.