Részletesen beszélt a korábbi prostituált arról, hogyan alázták meg

2017.03.02. 09:56

Egyik kuncsaftja majdnem megfojtotta, egy másik megerőszakolta azt a 25 éves magyar nőt, aki Svájcban és Magyarországon is dolgozott prostituáltként az elmúlt években. Most a kisbabájával együtt egy olyan házban lakik, ahol tulajdonképpen elrejtik a nyilvánosság elől.

Hogy Zsuzsa – a cikkben így fogjuk nevezni, noha valójában nem ez a neve – hol van most, mi magunk sem tudjuk. Nem csak a nevét, ezt sem árulja, árulhatja el. Annyit tudhatunk mindössze, hogy valahol Magyarországon van, egy úgynevezett titkos házban. Telefonon beszéltünk vele, de nem a sajátján. A telefonszámát sem tudhatjuk, így az egyik rá vigyázó szakember telefonján beszélünk vele. 25 éves, három évet dolgozott prostituáltként, van egy kisbabája, akinek a beszélgetés közben többször halljuk a hangját, mellette fekszik. 

Képünk illusztrációFotó: Polyák Attila - Origo

Teljes rejtőzés 

Az elővigyázatosságra azért van szükség, mert minden nőt, aki bekerül a programba, védeni kell. Először egy úgynevezett kockázati elemzést végeznek. Azt mérik föl, hogy az adott lány korábbi futtatója mennyire veszélyes, keresi-e, vagy sem, börtönben van-e. A védett házba került nők az első hetekben semmilyen kapcsolatot nem tarthatnak a külvilággal. Nem internetezhetnek, és nem telefonálhatnak  – mondja a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelmi programjának egyik koordinátora. 

Toszeczky Renáta ezzel kapcsolatban azt is elmondja, hogy vannak rossz tapasztalataik. De nem azért, mert egy korábbi futtatója megtalált egy korábbi áldozatot – ilyen ugyanis még nem fordult elő. Olyan viszont igen, hogy a védett házban ismerkedett meg egy másikkal. A lányok egy része ugyanis sok esetben hasonló partnert választ, olyat, aki adott esetben szintén bántalmazhatná, ismét prostitúcióra kényszeríthetné. Ilyen esetben azonnal átszállítják egy másik védett házba. A Baptista Szeretetszolgálat három védett házat tart fenn, de kapcsolatban állnak az állam által működtetett védett házzal is. Előbbiekben kamera van, és a rendőrökkel folyamatosan kapcsolatban állnak. Probléma esetén percek alatt ki tudnak érni. 

A bekerült nőket folyamatosan próbálják visszavezetni egy normális életbe. Képzéseket, munkát segítenek találni. Ahogy a szakember fogalmaz, ezeknek a nőknek komoly kihívást jelent olyan életet élni, amelyben saját döntéseket hozhatnak. Korábban ugyanis, évekig, adott esetben évtizedekig a futtatójuk mindent eldöntött helyettük. 

Pár és strici egy személyben

A lányok partnere és futtatója a legtöbb esetben ugyanaz. A kitartott szó – amelyet sok esetben a strici szinonimájaként használnak – Toszeczky Renáta szerint nagyon találó, hiszen a futtatóknak a legtöbbször nincs semmi más bevételük, mint az, amit elvesznek az adott lánytól. 

Zsuzsától gyakorlatilag mindent elvettek. Egy internetes hirdetésre jelentkezett. Egy nővel találkozott az utcán, aki egy lakásba kísérte, ahol két hetet töltött. Innen ment Svájcba. Korábban már dolgozott prostituáltként Budapesten. 
Itthon mindenben megegyeztek, hogy milyen szolgáltatásért mennyit fog kérni, és abban is, hogy – ahogy fogalmaz – feles leadó lesz, vagyis, amit keres, annak a felét tarthatja meg, a másik feléért cserében megvédik. 

Egyik ígéretüket sem tartották be. A pénze jelentős részét elvették, Zsuzsa úgy emlékszik, nagyjából a kereste tíz százalékát tarthatta meg, ebből pedig még az albérletét is ki kellett fizetnie.  Egyszer otthagyta a futtatóit, egy lány azonban – akivel együtt dolgozott Svájcban –, sírva könyörgött neki, hogy menjen vissza. Azt Zsuzsa sem tudja, hogy mindezt erőszakkal érték el nála, vagy valóban hiányzott neki, mindenesetre visszament. 

Védelmet sem kapott. Két durva támadás is érte. Egyszer brutálisan megverték és megerőszakolták, egyszer pedig kis híján megfojtották.  És ezek csupán a legbrutálisabb támadások. Kisebb fizikai erőszak rendszeresen érte, a kuncsaftjai jelentős része agresszív volt, a megaláztatás, illetve az, hogy állat módjára beszéljenek vele, mindennapos volt. 

Képünk illusztrációForrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Egész életét végigkíséri az agresszió 

Ahogy gyerekkorában is jelen volt az erőszak, ami 12 éves korában csúcsosodott ki. Nevelőapja bántalmazta akkor szexuálisan. Hogy pontosan mi történt, arról nem akar beszélni.  A történtek után azonban az egyik tanárának mindent elmondott. A nevelőapát ezután letartóztatták, ő pedig a húgával állami gondozásba került. 

Toszeczky Renáta szerint a prostitúcióra kényszerített nők egy jelentős részét éri bántalmazás gyerekkorában. Ezek egy része szexuális. 

Zsuzsa esete több szempontból is rendhagyó. A prostituáltak egy része ugyanis – ténylegesen, vagy legalábbis a strici részéről színlelve, de – kapcsolatban él a futtatójával. Zsuzsa az egészet a pénzért csinálta, kényszerítve nem volt, maga jelentkezett.  Pedig sokszor mindezt fizikai bántalmazás vagy érzelmi zsarolás előzi meg. De az esete semmiképpen sem egyedi, mivel a prostitúciót sok esetben választják olyan nők, akik korábban mélyszegénységben, mérhetetlen kiszolgáltatottságban éltek. Márpedig Zsuzsa egy Tolna megyei kis faluban, nagyon szegény családban nőtt fel. 

Toszeczky Renáta azt is mondja, a bántalmazások jelentős részét két dolog előzheti meg: nem keres elég pénzt a nő, vagy nem akarja tovább csinálni. De a folyamatos félelemben tartás is jellemző.  Mindenféle előzetes probléma nélkül is sor kerülhet rá. Ezek sok esetben lehetnek nagyon brutálisak.