Az egész országban tilos tüzet gyújtani

pf20150724
Mencshely, 2015. július 23. Tarlótűz oltásán dolgoznak a tűzoltók a Veszprém megyei Mencshely határában 2015. július 23-án. A település közelében mintegy tizenöt hektárnyi tarlós terület gyulladt ki és égett le. Az oltásban hat gépjárművel tizennyolc tűzoltó vett részt. MTI Fotó: Nagy Lajos
Vágólapra másolva!
Idén már 1463 szabadtéri tűzhöz riasztották a tűzoltókat, és csak ezen a héten 530 ilyen tűzeset volt a száraz tavaszias időben - tájékoztatta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság helyettes szóvivője pénteken az MTI-t.
Vágólapra másolva!

Mukics Dániel közölte:

az esetek kivétel nélkül emberi gondatlanságra vezethetők vissza.


Ebben a helyzetben rendelt el a földművelésügyi miniszter március 3-án azonnali hatállyal tűzgyújtási tilalmat az ország egész területére - tette hozzá.

Mint elmondta: a tavasz beköszöntével ugrásszerűen megnőtt a szabadtéri tüzek száma, a száraz időben könnyen meggyulladhat az avar, amely a természeti értékek mellett sokszor a lakott területeket is veszélyezteti.

Tarlótűz oltásán dolgoznak a tűzoltók a Veszprém megyei Mencshely határában Forrás: MTI/Nagy Lajos

Közlése szerint, a tilalom idején

tilos tüzet gyújtani az erdőterületeken, valamint a fásításokban és azok kétszáz méteres körzetén belül található külterületi ingatlanokon.

Ez vonatkozik a tűzrakó helyekre, a vasút és közút menti fásításokra, de tilos a parlag- és gazégetés is az erdők mellett.

Arról is szólt, hogy belterületen csak ott szabad kerti zöldhulladékot égetni, ahol azt az önkormányzat rendeletben engedélyezi. Ilyen esetben is csak a rendeletben meghatározott időben. Ugyanakkor, ha az önkormányzatnak nincs a kerti zöldhulladék égetésre vonatkozó rendelete, akkor az tilos.
Ezek szerint például Budapest teljes közigazgatási területén tilos a zöldhulladék-égetés - közölte Mukics Dániel.