BM: A magyar rendőrök nem verik a migránsokat

2017.03.06. 17:32

A Belügyminisztérium szerint nem igazak azok a vádak, miszerint a magyar rendőrök bántalmazzák a migránsokat. A tárca szerint a Frontex műveleteiben Magyarországon résztvevő tisztek egyszer sem tapasztalták a migránsok emberi jogainak megsértését - írja a hirado.hu. A Fidesz pedig felszólította az ellenzéki pártokat, hogy a keddi végszavazás után szavazzák meg a jogi határzár megerősítését.

A Belügyminisztérium visszautasítja a nemzetközi és magyar sajtóban megjelent állításokat. A svéd Aftonbladet című lap cikke szerint ugyanis a szerb-magyar határig eljutott migránsok és az Orvosok Határok Nélkül nemzetközi szervezet arról számoltak be, hogy a magyar rendőrök bántalmazzák a migránsokat - írja a hirado.hu.

A Belügyminisztérium közleménye szerint

minden olyan esetet kivizsgálnak,

amikor egy migráns a meghallgatásakor utalást tesz arra, hogy bántalmazták. A rendőrség ilyenkor a meghallgatási jegyzőkönyvet az ügyészségnek továbbítja.

Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

A minisztérium szerint 2015. szeptember 16. óta nyolc ilyen esetet továbbítottak, amiből hatról már kiderült, hogy alaptalanak a vádak.

Azt is mondták, hogy az Európai Unió határőrizeti szerve, a Frontex műveleteiben 36 albán, bolgár, észt, finn, holland, litván, német, osztrák, román és szerb vendégtiszt teljesít szolgálatot Magyarországon, de egyszer sem számoltak be a migránsokat érintő bántalmazásokról.

Hidvégi Balázs kommunikációs igazgató pedig arra kérte az ellenzéket, hogy kedden szavazza meg a jogi határzár megerősítését, vegyék figyelembe Magyarország biztonságát, és ne külső érdekeket, ne Brüsszel és ne Soros György által támogatott szervezetek érveit vegyék figyelembe. Ő is visszautasította azokat a vádakat, hogy migránsokat vernek a magyar határon. Ezek a vádak - ahogy Hidvégi mondta - a leginkább Soroshoz köthető erőkhöz köthetők.

A kormánypártok törvényjavaslata szerint az illegális bevándorlóknak a tranzitzónában kellene megvárniuk menekültkérelmük jogerős elbírálását.