Három fehér oroszlán született a Nyíregyházi Állatparkban

2017.03.07. 13:52

Eddig teljes hírzárlat mellett nevelte a fehér oroszlánpár a télen született 3 kölykét. A 2 hónapos kölykök ma mutatkoztak be először a nagyközönségnek, a mamájukat követve megtették az első lépéseket a kifutóban.

Az állatpark munkatársai kezdetben aggódtak, hogy a 2017. január 8-án született fehér oroszlánkölykök esetleg nem maradhatnak a mamájukkal, mert az internet egyik sztárja, a nyáron született nyíregyházi kis fehér oroszlán, Kókusz a gondozók segítségére szorult, az anya nem tudta táplálni.

Forrás: Origo

De a tenyészpár (a holland származású hím állat, Inkosi és társa, a Csehországból érkezett Binti) igen gondoskodóan neveli kicsinyeit.

A 2 kis nőstény és a hím kölyök jelenleg még anyatejjel táplálkozik, de egy hónapon belül teljesen átállnak majd a húsból álló étrendre.

Forrás: Origo

A "fehér" színváltozatú állatok a dél-afrikai, más néven krugeri oroszlán alfaj (Panthera leo krugeri) egyik populációjához tartoznak, és csak Dél-Afrikában, Timbavati és Kruger Nemzeti Park területén élnek. A világos színük ott a rejtőzködést segíti, mert ezt a régiót a fehér homokos folyómedrek, valamint a magas fű jellemzi.

A krugeri oroszlánok fehér színváltozata egyike Afrika legtitokzatosabb állatainak, hiszen

évszázadokon keresztül csak sejtették létüket.

A dél-afrikai őslakosok tisztelték őket, mint az isteni világ közvetlen küldötteit. Élőhelyük, Timbavati azt jelenti, "a hely, ahol a csillagoroszlánok lejöttek."

Forrás: Origo

A ritka ragadozókról először 1928-ban lehetett hallani, de csak a hetvenes években kaptak nyilvános figyelmet Chris McBride könyve, a The White Lions of Timbavati (Timbavati fehér oroszlánjai) megjelenése után. Ekkor szerzett tudomást a világ a létezésükről, és ettől kezdve kezdtek vadászni rájuk, ami miatt az állományuk jelentősen lecsökkent, legutóbb 1994-ben láttak vadon élő egyedet.

Az állatkertben és rezervátumokban élő állatok száma nem éri el az ötszázat, a Nyíregyházi Állatparkban két ivarérett állat és most már a tavalyi kölyökkel együtt négy utódjuk is látható.