Már idén sem kell dolgozni nagypénteken

nagypéntek munkaszünet Jézus kereszt keresztrefeszítés
22149660 - dramatic sky silhouettes three wooden crosses with shafts of sunlight breaking through the clouds a dramatic and inspiring religious photographic illustration for christian beliefs including easter and good friday
Vágólapra másolva!
Munkaszüneti nappá nyilvánította kedden az Országgyűlés április 14-ét, nagypénteken így már idén sem kell dolgozni. A Fidesz–KDNP kezdeményezésével négynapos munkaszüneti ünneppé vált a húsvét.
Vágólapra másolva!

Ma elfogadta a parlament, hogy április 14-e is munkaszüneti napnak minősüljön, a módosítás már az idei nagypéntekre is vonatkozik. Ezzel a húsvét négynapos ünnep lett.

A parlament 163 igen szavazattal, 2 tartózkodás mellett támogatta

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, Balog Zoltán emberi erőforrások minisztere és Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter erről szóló indítványát. Két független képviselő, Fodor Gábor (Liberálisok) és Szabó Szabolcs (Együtt) tartózkodtak. A nagypénteki munkaszüneti napról először Orbán Viktor miniszterelnök beszélt 2016 októberében, a Magyarországi Református Egyház Zsinatának emlékülésén.

Nagypénteken Jézus megfeszítésére emlékezik a keresztény világ Forrás: Origo

Az országgyűlés a munka törvénykönyve mellett további négy jogszabályban rögzítette a változást.

Ezzel a munkaszüneti napok száma tizenegyre emelkedett Magyarországon: január 1-je, március 15-e, nagypéntek, húsvéthétfő, május 1-je, pünkösdhétfő, augusztus 20-a, október 23-a, november 1-je, december 25-e és 26-a.

A nagypéntek Európában 14 országban ünnep. Németországban összesen 17 munkaszüneti nap van, Bulgáriában 16, Szlovákiában 15, Horvátországban 14, Ausztriában, Csehországban, illetve Lengyelországban 13, Dániában, Franciaországban és Belgiumban 12.

Miről szól a nagypéntek?

A nagypéntek a keresztény liturgiában a húsvét előtti péntek, amelyen a keresztények Jézus Krisztus kínszenvedéséről, kereszthaláláról és temetéséről emlékeznek meg.

– fogalmazott Balog Zoltán a javaslat általános vitájában. Megjegyezte, hogy az országgyűlés ezzel a lépéssel a rendszerváltoztatás elmúlt 25 évének egyik fontos adósságát törleszti. Az előterjesztők szándéka szerint a munkaszüneti nap nagypéntek méltó megünneplését segíti elő.