Átadták a teljesen felújított Pannónia Filmstúdió épületét

Vágólapra másolva!
Jó úton indult el a magyar állam a 2010 utáni filmgyártás területén – mondta el Kövér László házelnök a Pannónia Filmstúdió megújult épületének az átadásán. Láng Zsolt, a II. kerület polgármestere arról beszélt, hogy ezen épület falai között született meg az első Oscar-díjas animációs film. A Pannónia Filmstúdió épülete a 2000-es bezárás után nyerte vissza korábbi patináját.
Vágólapra másolva!

Napjainkból visszatekintve A légy az allegóriája lehetne a XX. századi magyar rajzfilmgyártásnak – mondta Kövér László. Jelképes, hogy a múlt században Magyarországnak csak arra volt ereje, hogy kiképezze a rajzfilmgyártás mestereit, de itthon már nem tudtak sikereket elérni – tette hozzá a házelnök. Milyen eredményeket értünk volna el a rajzfilmgyártás területén, ha a XX. században lett volna lehetőség a nyugodt munkára?– tette föl a kérdést a házelnök.

Kövér László elmondta, hogy mindezen körülmények ellenére sikerült világszínvonalú munkát végeznie a hazai rajzfilmgyártásnak. Feltette azt a kérdést, hogy XXI. században a magyar állam és a magánbefektetők tudnak-e olyan feltételeket létrehozni, hogy a mostani filmesek ne csak rügyeket hozzanak, hanem termőre forduljanak. A házelnök kiemelte,

2010 után a magyar állam megfelelő lépéseket tett a hazai filmgyártás megerősítésére, de még rengeteg a tennivaló.

Kövér azt is mondta, reméli, hogy a magyar film ismét elnyeri a hazai identitásképzésben azt a szerepet, amit a korábbi generációk életében betöltött. Reménykeltő a Pannónia Filmstúdió épületének az újjászületése – tette hozzá.

Legendás alkotások születőhelye

Gyerekkorunkban megszámlálhatatlanul sokszor olvastuk és hallhattuk, hogy "készült a Pannónia Filmstúdióban" – mondta Láng Zsolt. A II. kerületi polgármester szerint legendás alkotások készültek ebben a megújult épületben. Olyanok, amik ma is megállják a helyüket. Láng szerint a mára legendássá vált alkotásokat a készítés helyszíne is összeköti.

A Pannónia Filmstúdióban zajló munkát nemzetközi elismerés is övezte. A polgármester külön kiemelte, hogy

ezen falak között készült Rófusz Ferenc A légy című, Oscar-díjas animációs filmje.

Láng Zsolt megjegyezte, hogy a kerületben több régi és patinás épületet újítottak föl az elmúlt években, így például Klebelsberg Kunó volt oktatási miniszter kúriáját.

2015 őszén vágott bele a tulajdonos a felújításba, de megérte minden fáradság. Mostanra a II. kerület ékkövévé vált ez az épület, és mindenkit köszönet illet, aki részt vett az értékmegőrző munkában – mondta a polgármester. Hozzátette, szoros együttműködésre készülnek a stúdióval, így a kerületben élő fiatalok ingyenesen tekinthetik meg az itt lévő múzeumot.

Rákosi Tamás, a Pannónia Filmstúdió tulajdonosa arról beszélt, hogy az volt az álma, hogy az ikonikus épület újra működjön és régi fényében csillogjon.

Érdemes Magyarországba invesztálni, ahol ennyi tehetséges ember van. Ez az épület a kulturális örökségünknek a része

– tette hozzá.

A Pannónia Filmstúdió 1954-től 2000-ig működött a II. kerületi Hűvösvölgyi úton.