A Fidesz szeretné tudni, hogy Majtényi Lászlót Soros György jelölte-e az államfői posztra. Azt is elvárják, számoljon be, kit és kinek az érdekét képviselné köztársasági elnökként.

Németh Szilárd, a Fidesz frakcióvezető-helyettese budapesti sajtótájékoztatón feltette a kérdést: miért nem mond igazat Majtényi László, és igaz-e, hogy Soros György jelölte az államfői posztra, a baloldal csak a postás, a közvetítő szerepet játssza ebben.

Amióta jelöltségére fény derült, azóta olyan a közélet, mint a megbolydult darázsfészek

– mondta Németh Szilárd. Hozzátette: Majtényi László az Eötvös Károly Közpolitikai Intézet vezetője, amelynek működése teljességgel átláthatatlan, és tele van "SZDSZ-hez köthető személyekkel".
Mint mondta, a felügyelőbizottság elnöke például Dornbach Alajos, volt szabad demokrata országgyűlési képviselő. Amikor pedig megnézik a honlapon, honnan és milyen áttétekkel érkeznek a források, azt látják, hogy Soros Györgytől. Ő hozta létre az intézetet 15 éve, hogy politikai szándékait meg tudja valósítani – mondta a fideszes politikus.

Majtényi LászlóFotó: Hajdú D. András - Origo

Németh megjegyezte, Soros György korábban arról beszélt, hogy a jelenlegi kormány bukását kívánja, illetve azt is mondta: a nemzetállamok ellen van, és a nemzeti nagytőkét szeretné látni. A politikus beszélt arról is, hogy

igazoltan 145 millió forint érkezett az intézethez, szemben azzal az 57 millióval, amit Majtényi László állított. Mire kapták ezt az összeget, mi volt a megbízás?

– kérdezte Németh Szilárd. Azt mondta, elvárják, hogy Majtényi számoljon el ezzel a pénzzel.

Szerinte nagy szükség lenne arra a törvényre, ami átláthatóvá tenné azokat "az ügynökszervezeteket", amelyek külföldről kapnak pénzt.