Tizenegyedik alkalommal rendezte meg országos borversenyét a CBA, melynek védnökségét idén a Magyar Bor Akadémia vállalta el. A hazai borászat legkiválóbb szakemberei gyűltek össze csütörtök délelőtt Alsónémediben, hogy 121 magyar borászat 888 bormintáját értékeljék. 

Fodor Attila, a CBA kommunikációs igazgatója, Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke és Vincze Árpád a CBA főborásza.Fotó: Polyák Attila - Origo

Senkinek nincs bérelt helye a piacon

Fodor Attila, a kiskereskedelmi üzletlánc kommunikációs igazgatója köszöntötte a bíráló bizottság tagjait csütörtök délelőtt az üzletlánc logisztikai központjában. Fodor Attila elmondta; a program 11 éve indult, melynek célja, hogy a vásárlók számára kiváló minőséget és ár-érték arányt kínáljanak, ezzel együtt pedig a magyar borászoknak megjelenési lehetőséget biztosítsanak. A Vinotéka program beváltotta a hozzáfűzött reményeket, a kezdeményezés beindítása óta a magyar üzletlánc borértékesítése megháromszorozódott. A legkiválóbbak bekerülnek a hálózat kínálatába.

Nyolc bizottság értékelte a borokat, a bizottságok nyolc főből álltak.Fotó: Polyák Attila - Origo

Fodor Attila hangsúlyozta:

Az üzletlánc borkínálata évről-évre megújul. Itt nincsenek bérelt helyek, a komplett kínálatot felülvizsgáljuk ilyenkor. Ezzel tudjuk biztosítani a vásárlóknak, hogy mindig a legjobb minőségű tételek kerüljenek be."

Arra a kérdésre, hogy ez szám szerint mennyit jelent, a kommunikációs igazgató elmondta; az elmúlt évben 421 fajta jelent meg a hálózat polcain a borverseny után.

A legkiválóbb szakemberek értékelték a borokat.Fotó: Polyák Attila - Origo

A legjobb szakemberek bírálnak

Módos Péter, a bírálóbizottság elnöke kiemelte; a magyar borászat színe-java van jelen a legszebb boraival. A bírálatban részt vett idén a Magyar Bor Akadémiának és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának elnöke.

888 különböző bort kóstoltak.Fotó: Polyák Attila - Origo

Vincze Árpád, a CBA főborásza elmondta, a magyar borok teljes palettája felvonul a versenyen. Az idei borverseny is nagyon szigorú szabályok szerint, vakkóstolással zajlik, mely biztosítja, hogy a bírálók kizárólag a beltartalom alapján pontozzanak. A bizottság tagjai különböző borvidékekről, különböző borok képviselőiként kerültek be, ezzel is segítve a minél pártatlanabb bírálatot. 

121 borászat borait értékelik.Fotó: Polyák Attila - Origo