Fidesz: Magyarország nem tűri a nemzetiségi jogok lábbal tiprását

Vágólapra másolva!
A Fidesz szerint a román hatóságok mindent megtesznek azért, hogy a székelyek autonómiatörekvéseinek ne legyen helyük és a székely szabadság napját se ünnepelhessék meg méltó módon. Gulyás Gergely, a kormánypárt frakcióvezető-helyettese a székely szabadság napján tartott budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, Magyarország nem tűri az alapvető nemzetiségi jogok lábbal tiprását.
Vágólapra másolva!

A politikus szerint a román hatóságok által a székelyekkel szemben alkalmazott, "a puha diktatúrát idéző eszközökre" jó példa, hogy Marosvásárhelyen (ahol a Székely Nemzeti Tanács megemlékezést és tüntetést tart pénteken) a polgármesteri hivatal mindössze tíz ember - de nekik is csak a járdán - vonulását engedélyezte.

Gulyás Gergely megemlítette a marosvásárhelyi római katolikus teológiai gimnázium igazgatója ellen indult "koncepciós eljárást" is, ami szerinte az iskola ellehetetlenítését célozza. Azt mondta, az intézmény érdekében fellépő szülőket is zaklatják a román hatóságok. Szerinte a Ceausescu-rendszert idézik ezek a fellépések.

A politikus azt is mondta, Magyarországnak alkotmányos kötelezettsége az autonómiatörekvések támogatása.