Soha többé nem gyógyíthat a lúggal támadó orvos

Lúgos támadó ítélet fővárosi ítélőtábla bíróság Renner Erika,
a gyermekorvos B.Krisztián bosszúból maró lúgot öntött volt barátnője nemi szervére, örökre tönkretéve a nő szexuális életét
Lúgos támadó ítélethirdetése a Fővárosi Itélőtábla dísztermében. a gyermekorvos B.Krisztián bosszúból maró lúgot öntött volt barátnője nemi szervére, örökre tönkretéve a nő szexuális életét 2017.03.10.
Vágólapra másolva!
Másodfokon még a korábbinál is súlyosabb ítéletet: 9 év börtönt kapott a maró lúggal támadó gyerekorvos. Ráadásul soha többet nem gyógyíthat. A bírói tanács szerint a férfi visszaélt a tudásával annak érdekében, hogy maradandó sérülést okozzon egykori barátnőjének, és megfossza őt a nőiességétől. Az asszony felsikoltott, amikor meghallotta a korábbinál jóval szigorúbb ítéletet.
Vágólapra másolva!

Óriási sajtóérdeklődés mellett, kamerák és villanó vakuk kereszttüzében érkezett az ítélőtábla dísztermébe, utolsó tárgyalására B. Krisztián. Ő az a gyerekorvos, aki a vád szerint 2013 márciusában maszkot viselve berángatta korábbi barátnőjét az asszony lakásába, megkötözte, elkábította, majd levetkőztette, és leöntötte lúggal a nő nemi szervét. A támadás után a férfi mobiltelefonokat, laptopot és iratokat is elvitt a lakásból, hogy betörésnek álcázza tettét.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ügyben tavaly májusban hirdettek elsőfokú ítéletet. Akkor a Budai Irgalmasrendi Kórház egykori főigazgatóját 4 év börtönre ítélték, és öt évre eltiltották az orvoslástól. Az áldozat Renner Erika és ügyvédje azonban súlyosabb büntetésért fellebbeztek. Később az ügyészség is csatlakozott hozzájuk. Ők azt kérték a másodfokú bíróságtól, hogy az első ítélettel szemben, amely szerint a férfit maradandó fogyatékosságot okozó testi sértés miatt büntették, ezúttal életveszélyt okozó testi sértésért vonják felelősségre, és kapjon szigorúbb ítéletet.

Gyilkossági kísérlet

Az áldozat, aki egyébként elmondása szerint a támadás óta teljesen képtelen szexuális életet élni, annak ellenére, hogy már több műtéten is átesett, azt kérte a bíróságtól, hogy a férfit előre kitervelten, aljas indokból, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölésért ítéljék el, és kapjon akár életfogytig tartó büntetést.

Új szakértői vélemények

Mindezért Máziné Szepesi Erzsébet bírói tanácsa úgy döntött, újabb szakértői véleményeket kér az ügyben. Két héttel ezelőtt meghallgatták Zacher Gábor és Molnár Miklós orvosszakértőket, akik egyetértettek abban, hogy az áldozat közvetett életveszélyben volt. Zacher szerint az asszony akár kétszer is meghallhatott volna. Először a kábítás következményeként, másodszor pedig ha az égési sérülések elfertőződnek. A toxikológus szerint nem a támadón, hanem a véletlenen múlt, hogy Renner Erika nem halt meg.

Renner Erika a bíróságon Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az utolsó szó

B. Krisztián egyébként az egész eljárás alatt ártatlannak vallotta magát. Az utolsó szó jogán azt mondta, csak azért került ő a vádlottak padjára, mert a rendőrségnek nem volt jobb ötlete. Ügyvédje azt kérte a bíróságtól, hogy a férfit mentsék fel, hiszen az asszony nem ismerte őt fel a támadás során.

Utolsó tárgyalás

A bírói tanács a mai utolsó tárgyaláson újra tisztázni akarta a látszólag egymásnak ellentmondó szakértői véleményeket, ezért a védelem kérésére délelőtt újra megnyitotta a bizonyítást. A szakértőket ismét beidézte, hogy B. Krisztián védője feltehesse nekik a tisztázatlan kérdéseket. Az ügyvéd az asszony sérüléseinek nagyságát és súlyosságát firtatta azért, hogy bebizonyítsa, a nő nem volt életveszélyben.
Bár a szakértők azt nem tudták pontosan meghatározni, hogy Renner Erika testének hány százalékát marta szét a lúg, de abban egyetértettek, hogy ez nem feltétlenül lényeges az életveszély megállapításához.

- mondta Molnár Miklós szakértő.
A maró folyadék ugyanis nem csak bőrfelületet, hanem a nyálkahártyát is érte. Szétroncsolta az asszony hüvelyét és méhszáját is. A szakértők ismét egyetértettek abban, hogy a nő közvetett életveszélyben volt.

Fotó: Hirling Bálint - Origo

Az ügyvéd tett még egy utolsó próbát, hogy meggyőzze az igazáról a bíróságot. Ismét előhozakodott egy korábbi érvelésével, miszerint a sérülések úgy is keletkezhettek, hogy az asszony véletlenül leöntötte magát kamillateával. A szakértők azonban ezt a feltételezést is lesöpörték az asztalról.
Ez nem víz volt, ez valamilyen maró anyag volt - magyarázta Zacher Gábor. A forró víztől vagy teától a testen ugyanis hólyagok keletkeznek. Renner Erika testén viszont barnás-sárgás elváltozások és ugyanilyen folyásnyomok voltak. Ilyet pedig a szakértő szerint csak valamilyen maró anyag képes okozni.

Az ítélet

A másodfokú bírói tanács egy óra gondolkodás után meghozta a döntést. A korábbinál jóval súlyosabb büntetést szabott ki a férfira. Az elsőfokú ítélettel szemben megállapították, hogy az asszony a támadás miatt életveszélyben volt. Ha nem kapott volna időben orvosi segítséget, meghallhatott volna. Így a férfit életveszélyt okozó testi sértés miatt vonták felelősségre. A bíró azt mondta, a gyerekorvos visszaélt szakmai tapasztalatával és tudásával azért, hogy szenvedést okozzon egy másik embernek, ezért nem méltó arra, hogy gyógyíthasson. Azután sem, hogy letöltötte a büntetését. A bíró súlyosbító körülményként értékelte, hogy a férfi előre kitervelte a támadást, aljas indokból és brutális módszerrel követte el.

Harmadfok

Mivel a bíróság a férfit ezúttal kifosztás és magánlaksértés miatt is felelősségre vonta, az egykori gyerekorvos és védője fellebbeztek. Így az eljárás harmadfokon folytatódik majd.