Új és hagyományos programok március 15-én

2015. Március 15., Kossuth tér
2015. Március 15-i ünnepélyes zászlófelvonás a Parlament előtt 2015 március 15-én
Vágólapra másolva!
A nemzeti ünnep alkalmából regisztráció nélkül meg lehet majd nézni a Szent Korona, az Országház Kupolatermében átadják a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, a Magyarság Házában kézműves foglalkozások lesznek, a gyerekek huszárpróbákon vehetnek részt. Idén a megszokottól eltérően nem az Erzsébet-hídon vonul majd át a menet. Március 15-én több tömegközlekedési eszköz útvonala is változik, így indulás előtt érdemes tájékozódni.
Vágólapra másolva!

A március 15-i programok a hagyományokhoz híven reggel 9 órakor az Országház előtti Kossuth téren kezdődnek, ahol katonai tiszteletadás mellett felvonják Magyarország lobogóját. Innen az ünneplők a Nemzeti Lovas Díszegység és a Magyar Honvédség Központi Zenekarának vezetésével átvonulnak a nemzeti múzeumhoz. Itt fél 11-kor kezdődik a program, Tarlós István főpolgármester mond köszöntőt, majd Orbán Viktor miniszterelnök mondja el ünnepi beszédét.

A beszédét követően indul meg az ünnepi menet a budai Várba.

Az ünneplőket a Magyar Honvédség Budapest Helyőrség zenekarának tagjai, valamint a Magyar Huszár és Katonai Hagyományőrző Szövetség lovas huszárai vezetik fel. A menet útvonal idén eltér a korábbiaktól: az Astoria, Szabad sajtó út, Március 15. tér, Széchenyi István tér érintésével a Lánchídon keresztül halad a menet, majd a Clark Ádám térről a Hunyadi János úton keresztül érik el a Dísz teret.

Az autóforgalomra való tekintettel idén tehát nem az Erzsébet-hídon vonul át a menet.

A budai Várban idén is egész nap ingyenes programmal várják az ünneplőket. Az Országházban megtekinthető lesz regisztráció nélkül a Szent Korona.

Az Országház Kupolatermében délután 3 órától adják át a Kossuth- és Széchenyi-díjakat, valamint a Magyar Érdemrendeket. Az ünnepségen Áder János államfő mond beszédet, és a díjátadáson részt vesz Orbán Viktor kormányfő és Kövér László házelnök is.

Szabó László, a Honvédelmi Minisztérium programigazgatója a lakossági programokról és az operatív törzs működéséről beszámolva az újdonságok között említette, hogy Hadik András lovas szobránál táncházat tartanak a Magyar Nemzeti Táncegyüttes művészei és a balatonfüredi Reformkori Hagyományőrző Társaság tagjai. A Szentháromság téren látható lesz a Hórihorgas Huszártréfák produkciója, valamint az óriásbábokkal előadott A Három Kívánság című műsor.

A Magyarság Házában lesznek kézműves foglalkozások és a gyerekek huszárpróbákon is részt vehetnek majd.

A Várkert Bazárban a Színésznők forradalma című előadáson keresztül az érdeklődök megismerhetik, hogyan élte meg hat "jeles nő" a forradalom kitörését. A Dísz téren a Készenléti Rendőrség, valamint a pénzügyőrök és a honvédség zenekara játszik térzenét.

A hadtörténeti múzeumban idén is megrendezik a Forradalmi Forgatagot: lesznek hadászati és fegyvertörténeti előadások, valamint lesz játékkatona-kiállítás is. Hunyadi János szobránál huszártábor lesz, ahol hagyományőrzők mutatják be, milyen lehetett a korabeli huszárok és honvédek élete. A Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára kalandos időutazásra várja a látogatókat, amelynek során bepillanthatnak az első felelős magyar kormány, és a minisztériumok életébe.

2015. Március 15-i ünnepélyes zászlófelvonás a Parlament előtt 2015 március 15-én Fotó: Szabó Gábor - Origo

Szabó László azt mondta, a programok biztonságos és zökkenőmentes lebonyolításáért az Operatív Törzs felel.

Indokolt esetben az ünnepségek résztvevői testi épségének védelme érdekében az Operatív Törzs vezetője határozhat úgy, hogy módosítja, esetleg elhalaszthatja a programokat.

Vargha Tamás, a Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára azt mondta, az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulója alkalmából szervezett programok legfontosabb célja idén is az, hogy méltóképpen, biztonságban ünnepelhessen és emlékezhessen minden magyar ember.

A Magyar Nemzeti Múzeumban tartott sajtótájékoztatón azt mondta, az 1848-1849-es forradalom a magyarok függetlenség iránti vágyának és merészségének örökérvényű példája.

Szűcs Annamária, a Budapesti Közlekedési Központ kommunikációs igazgatója azt mondta, sok lezárás lesz Budapesten március 15-én, ezért azt kérte, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon a közlekedési lehetőségekről. A lezárások miatt módosul több közösségi közlekedési jármű útvonala: a budavári buszjáratok mellett ez érinti az 5-ös, 7-es, 8-as, 9-es, 15-ös, 105-ös, 110-es, 115-ös és a 130E buszjáratokat. A villamosjáratok közül a megszokottól eltérően közlekedik majd a 2-es, a 4-es és a 6-os, a 47-es, valamint a 49-es. A trolibuszok közül a 72-es, 73-as, a 76-os, a 83-as jár majd módosított útvonalon. A programok miatt egy Mol Bubi bicikliállomásokat is le kell majd zárni.

A nemzeti ünnep alkalmából útra kelnek a BKK nosztalgiajáratai is.

Az 1912-es gyártású favázas nosztalgiavillamoson kívül nosztalgia-trolibusz is közlekedik majd egész nap.

Lakatos Tibor, az Országos Rendőr-főkapitányság Rendészeti Főigazgatóságának közrendvédelmi főosztályvezetője elmondta, hogy az országban eddig 483 állami és önkormányzati megemlékezést, valamint kulturális rendezvényt és demonstrációt jelentettek be március 15-ére. A rendőrség a rendezvényeken megjelenők létszámához, a forgalomkorlátozások mértékéhez igazodó rendőri jelenlétet biztosít majd a közterületeken.

Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója arról beszélt, hogy nagyon büszkék arra a hagyományra, amely a magyar nemzet emlékezetében az 1848-49-es forradalomhoz és egyben múzeumhoz és annak kertjéhez kötődik.