Élelmet a munkáért – így segít Afganisztánban az Ökumenikus Segélyszervezet

2017.03.11. 11:09

Folytatatja Afganisztánban legnagyobb élelmezési programját az Ökumenikus Segélyszervezet, eddig több mint 212 ezer emberen segítettek. Nemcsak élelmiszert adnak a családoknak, hanem segítik is őket: megtanítják, hogyan kell élelmiszert termeszteni.

A nemzetközi együttműködésben végzett humanitárius program az idén a tervek szerint Balkh és Samangan tartomány hét kerületére terjed ki. A segélyszervezet célja az, hogy a helyszínen segítsenek, és ne csak élelmiszert adjanak az ott élőknek, hanem fejlesszék a mezőgazdasági kultúrát – vagyis segítsék őket abban, hogy saját maguk megtermeljék az élelmiszert. Így a migrációs krízis is kezelhető lehet hosszú távon.

A program egyébként az ENSZ World food program támogatásával, a food for work – élelmet a munkáért program formájában valósul meg. Ennek lényege, hogy az élelmiszertámogatásért a családok olyan munkálatokat végeznek, amelyekkel a saját hosszabb távú megélhetésükhöz járulnak hozzá, illetve a helyi közösségek számára fontos és hasznos feladatokat látnak el. A projektben több ezer afgán háztartás számára összesen közel ezer tonna élelmiszert juttat el a tervek szerint a magyar segélyszervezet. A kedvezményezettek öntözőcsatornákat tisztítanak, utakat újítanak fel, gyümölcsfaültetvényeket gondoznak, valamint erdősítési programot indítanak.

Az Ökumenikus Segélyszervezet 2001 óta több mint 4,4 milliárd forint értékben nyújtott humanitárius és fejlesztési segítséget Afganisztánban.