Áprilisig kapott haladékot a BKV a szakszervezetektől

Vágólapra másolva!
A bértárgyalások felgyorsítása érdekében kollektív munkaügyi vitát tartott a BKV hétfőn. A szakszervezetek sztrájkolni is készek, ha áprilisig nem rendeződik a vita - 30 százalékos béremeléssel lennének elégedettek.
Vágólapra másolva!

A BKV kollektív munkaügyi vitát tartott hétfőn, ahol közleményük szerint a vállalat vezetőségén kívül a Budapesti Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége (BKSZSZ) és a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége (VTDSZSZ) vett részt. A szakszervezetek kijelentették, hogy ha a vita az általuk meghatározott határidőn túl is eredménytelen lesz,

a sztrájktól sem riadnak vissza.

A BKV vezetősége a találkozón elmondta, hogy hosszú távon határozottan rendezni szeretnék a bérfeszültségeket. Tehát elkötelezett a szükséges béremelés és más humánstratégiai intézkedések iránt. Ugyanakkor a szakszervezetek megértését kérték, mivel a források előteremtéséhez elfogadott üzleti terv kell, ugyanis anélkül nem tud kötelezettséget vállalni a BKV.

Gulyás Attila, a tárgyalásokon résztvevő VTDSZSZ elnöke az MTI-nek elmondta, hogy

áprilisig adtak haladékot a BKV-nak,

ha addig nem történik változás, akkor sztrájkolni is hajlandóak. Ezzel kapcsolatban elmondta, hogy egy esetleges a sztrájk első napján a szolgáltatás 66 százalékát kell biztosítani óránként és vonalanként. A második napon viszont csak csúcsidőben kell tartani az elégséges szolgáltatás mértékét. Csúcsidőn kívül pedig akár el sem indulhatnak a járatok, ha napi átlagban teljesül a 66 százalékos szolgáltatási színvonal.

A szakszervezeti vezető azt is mondta, hogy az állami közlekedési társaságoknál bejelentett

30 százalékos bérfejlesztéshez hasonló emelést szeretnének elérni,

az elmaradt bérű dolgozóknak pedig ezen felül 5 százalékos emelést kértek. Gulyás Attila jelezte, hogy a BKV 9600 dolgozójából mintegy ezer gondolkodik azon, hogy beadja a felmondását.
A BKSZSZ és a VTDSZSZ képviselői a tárgyaláson azt is mondták, hogy a munkaerő megtartása érdekében további intézkedésekre, így például a munkakörülmények javítására, juttatások bevezetésére is szükség lehet.