Naponta kilencvenen sérülnek meg munka közben

építkezés építőipar épület
Thai labourers work at a commercial-cum-residence contruction project in downtown Bangkok, 27 May 2004. Thailand cut its 2004 growth forecast to 7.1 percent from 7.9 percent. Despite the revisions, Thailand's first quarter growth was expected to reach 7.5 percent due to strong private and public domestic consumption, and soaring private investment. AFP PHOTO/ Saeed KHAN / AFP PHOTO / SAEED KHAN
Vágólapra másolva!
Ráesett egy betonelemre egy munkás a Váci úton a héten. Egy kiálló vascső átfúrta a férfi nyakát, súlyosan megsérült. A gazdaság fellendülésével párhuzamosan egyre több a munkahelyi baleset Magyarországon. Számuk tavaly már meghaladta a válság előtti szintet, és romlik a százezer dolgozóra eső arány is. Talán nem meglepő, hogy az építőiparban történik a legtöbb halálos baleset.
Vágólapra másolva!

2016-ban 23 027 munkahelyi baleset történt Magyarországon, ami 9,2 százalékkal több az előző évi adatnál. Ezzel válság előtti szintre emelkedett tavaly a munkahelyi sérülések száma, minden egyes munkanapra 90 baleset jutott.

Ritkábbak a halálos balesetek

A halálos balesetek terén kissé más tendencia figyelhető meg. A válságban csökkent, majd utána emelkedni kezdett a végzetes szerencsétlenségek száma, ám nem érte el a korábbi szintet.

A munkabalesetek számának növekedése vélhetően összefügg a gazdaság, illetve az építőipar fellendülésével is. Ezért a balesetek számát a foglalkoztatottak számához érdemes viszonyítani. Így az derül ki, hogy hiába magasabb a tavalyi balesetszám a 2008-asnál,

2016-ban átlagosan 529 baleset jutott százezer foglalkoztatottra,

szemben a 2008-as 577-tel. Ugyanakkor az elmúlt évek mélypontját jelentő, 2013-as 442 után minden évben emelkedett a százezer dolgozóra eső baleseti ráta. A halálos balesetek viszont egyre ritkábbak: 2008-ban még több mint 3 fordult elő százezer foglalkoztatottanként, majd szinte évről évre csökkent a szám, 2016-ban 1,84 volt.

Az építőiparban történik a legtöbb halálos baleset (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Saeed Khan

Komárom-Esztergom megye a legveszélyesebb

Az nem meglepő, hogy Budapesten és Pest megyében történt a legtöbb munkabaleset tavaly, összesen több mint 6200. Ám a foglalkoztatottak számához viszonyítva korántsem ezeken a területeken a legveszélyesebb dolgozni Magyarországon.

Komárom-Esztergom megyében csaknem 800 baleset jutott ezer munkavállalóra, Vas és Tolna megyében pedig 764, illetve 726 volt 2016-ban ez a mutató. A magyarországi átlag 529 volt, vagyis a főváros és Pest megye baleseti aránya jócskán ez alatt található.

A legbiztonságosabb Hajdú-Bihar és Zala megye,

ezekben a megyékben feleakkora az esélye egy munkabalesetnek, mint Komárom-Esztergom megyében.

Az építőiparban történik a legtöbb végzetes baleset

Az ágazatok szerint a gépiparban és a feldolgozóiparban sérültek meg a legtöbben, az esetek több mint egyharmada ebben a két szektorban történt.

A legtöbb halálos baleset azonban a mezőgazdasághoz és erdőgazdálkodáshoz, valamint az építőiparhoz köthető, egy év alatt 18, illetve 16. A szűkebb területeket nézve a különböző építési munkálatok során 16-an haltak meg, a mezőgazdasági munkák során 12-en, szárazföldi szállítás közben pedig 12-en vesztették életüket.