Pintér Sándort érintő dokumentumokat akart külföldre csempészni egy férfi

Pintér Sándor
Eger, 2016. szeptember 15. Pintér Sándor belügyminiszter a Ne kockáztassuk Magyarország jövőjét! címmel meghirdetett, a kvótareferendumról tartott fórumon az egri Polgárok Házában 2016. szeptember 15-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Őrizetbe vette a rendőrség a Gyurcsány-féle titkosszolgálat egyik legismertebb botrányának, az Egymásért Alapítvány ügyének kulcsfiguráját – értesült a PestiSrácok.hu. Jakubinyi Róbert Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatos dokumentumokat akart egy bűnözővel külföldre juttatni. Már kezdeményezték Jakubinyi előzetes letartóztatását.
Vágólapra másolva!

A Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai két nappal ezelőtt őrizetbe vették Jakubinyi Róbertet – értesült a PestiSrácok.hu. Az ORFK Police.hu-n közzétett, erről szóló közleményében csak J. Róbertet említenek, de a PestiSrácok.hu információja szerint a Political Capital elemzőcéggel is kapcsolatba került Egymásért Egy-Másért Alapítvány botrányának egyik központi figurájáról van szó.

Ügyvédet is megpróbált befolyásolni

Jakubinyit azzal gyanúsítják, hogy korábban egy ügyvédet próbált meg rábírni arra, hogy

a házi őrizetben lévő védencét szökésre beszélje rá,

és Pintér Sándor belügyminiszterrel kapcsolatos dokumentumokat vigyen külföldre.

A védő a kérést visszautasította, ezért őt a korábban kiváló titkosszolgálati és politikai kapcsolatokkal rendelkező férfi megfenyegette. Az ügyvéd a fenyegetés hatására sem tett ígéretet ügyfele befolyásolására, ezért Jakubinyi több millió forintot ajánlott a fogolyszökésért és a dokumentumok kiszállításáért.

A nyomozók gyanúsítottként hallgatták ki Jakubinyit, aki nem tagadta, hogy találkozott az ügyvéddel, a bűncselekmények elkövetését viszont igen. A férfit őrizetbe vették,

és kezdeményezték előzetes letartóztatását,

ellene közfeladatot ellátó személy elleni erőszak és vesztegetés bírósági vagy hivatalos eljárásban bűntettek miatt folyik az eljárás.

Pintér Sándorra is utazott a Gyurcsány-kormány titkosszolgálati botrányának a kulcsszereplője, aki most őrizetben van Forrás: MTI/Komka Péter

Másfél milliárdos sikkasztás

Jakubinyi ellen jelenleg több büntetőeljárás is folyamatban van. A múlt évben például felbujtóként elkövetett csempészés, sikkasztás és adócsalás miatt emelt vádat ellene a Fővárosi Főügyészség. Az ügy szálai az Egymásért Alapítványig vezethetők vissza: a vád szerint az alapítvány – melynek megalapítását Nagy Lajos, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) 2006-ban elhunyt első elnöke kezdeményezte – számára

egy magáncég 2005-ben és 2006-ban adófizetés nélkül hozott Ázsiából az országba milliárdos értékű vámárut,

többtonnányi élelmiszert arra hivatkozva, hogy adomány, ám az a nagy áruházláncok polcaira került. Így csaknem másfél milliárdnyi adót nem fizettek be az államkasszába.

Veres János volt pénzügyminiszterrel is jóban volt Jakubinyi László Fotó: Polyák Attila - Origo

Jóban volt Puchhal és Veressel is

Jakubinyi jó viszonyt ápolt az MSZP egykori nagy hatalmú pártpénztárnokával, Puch Lászlóval, valamint a Gyurcsány-kormány volt pénzügyminiszterével, Veres Jánossal is. A 2010-es választások előtt például vélt vagy valós terhelő információkat adott át egyik szocialista kapcsolatának egy közismert, befolyásos fideszes politikusról, hogy ezzel segítse az MSZP-t a választások előtt.