Ő lehet az ELTE új rektora

Borhy László; arckép, portré Foglalkozás FOTÓ igazgató régész SZEMÉLY
Komárom, 2014. július 23. Borhy László ásatásvezető régész, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Régészettudományi Intézetének igazgatója mutatja be érdeklődőknek az egykori római Brigetio település régészeti feltárásának helyszínét a szőnyi Vásártéren 2014. július 23-án. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Vágólapra másolva!
Belülről érkezhet az Eötvös Loránd Tudományegyetem új rektora, a Bölcsészettudományi Kar dékánja egyedül pályázta meg az állást. Borhy László így egyedül indul Mezey Barna rektor július végén megüresedő székéért.
Vágólapra másolva!

Egyetlen pályázat érkezett be határidőig az ELTE rektori állására, február 20-ig egyedül Borhy László akadémikus nyújtotta be a jelentkezését a fenntartói jogokat gyakorló Emberi Erőforrások Minisztériumához. Mindez azt jelenti, hogy az ELTE-nek jó eséllyel a Bölcsészettudomány Kar (BTK) jelenlegi dékánja lesz majd az első embere a következő négy évben.

Borhy László Forrás: MTI/Krizsán Csaba

A rektori pozíció betöltése azért vált időszerűvé, mert Mezey Barna megbízatása ez év július 31-el lejár, és mivel Mezey már sorozatban másodjára tölti be a tisztséget, a felsőoktatási törvény értelmében nincs lehetősége újrázni. A jelenlegi rektor a tervek szerint a jövőben is az ELTE Állam- és Jogtudományi Kar Magyar Állam- és Jogtörténeti Tanszékének tanszékvezető egyetemi tanára marad.

Szintén a felsőoktatásról szóló jogszabály rendelkezik arról is, hogy a rektor személyére a fenntartó miniszter - jelen esetben Balog Zoltán - tehet javaslatot a köztársasági elnöknek. A rektort végül az államfő nevezi ki. Ezt megelőzően azonban az egyetem szenátusa is véleményezi a beérkező pályázatot, és szavaz a rektorjelölt személyéről.

Az Origót az ELTE Kommunikációs Irodája úgy tájékoztatta, hogy a szenátus április 24-én szavaz majd a rektori pályázatról. Az új rektor megbízatása 2017 augusztusában kezdődik.

A szenátus az állásfoglalását megküldi a minisztériumnak, amelyet mérlegelve születik végül döntés a vezetői megbízatásról.