Már csak pár napig lehet mesét rajzolni

autizmus rajz
Kalocsai Nóra filccel rajzolja meg a körülötte élő embereket
Vágólapra másolva!
Körülbelül 60 ezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal ma Magyarországon. Az autizmus világnapját április 2-án tartják, ennek kapcsán hirdetett meserajzoló pályázatot a Magyar Telekom, a BOOKR Kids, az Autistic Art Alapítvány és a Fenntarthatósági Média Klub, 8-12 év közötti gyerekek számára. Már csak pár nap van hátra a határidőig!
Vágólapra másolva!
Ezek az autizmus legjellemzőbb tünetei Forrás: Origo

Elfogadni a másságot

A Magyar Telekom, a BOOKR Kids, az Autistic Art Alapítvány és a Fenntarthatósági Média Klub meserajzoló pályázatot hirdet 8-12 év közötti gyermekek számára. A kiírók egy új mese megalkotásába szeretnék a pályázat keretében bevonni a gyermekeket azzal, hogy

a mese két főszereplőjét megrajzolják.

A mese harmadik szereplőjét, az autizmussal élő kisfiú alakját az Autistic Art Alapítvány művészeti programja keretében alkotó autizmussal élő fiatalok rajzolják meg.

A mesét Lackfi János, József Attila-díjas magyar költő, író és az Autistic Art szakértői közösen alkotják meg.

A történet szerint Panka és Gyurka egy testvérpár, akik ugyanarra a játszótérre járnak. Egy napon összetalálkoznak egy új kisfiúval, aki kicsit furán viselkedik, más, mint ők.

Az új mese a BOOKR Kids Mesetár applikáción keresztül lesz ingyenesen elérhető és azt fogja bemutatni, hogy miben más egy autizmussal élő kisgyerek, és ezt a másságot hogyan fogadjuk el.

Egy autista rajza: Kalocsai Nóra filccel rajzolja meg a körülötte élő embereket. Forrás: autisticart.hu

A BOOKR Kids munkatársai az Origonak elmondták, első számú missziójuk, hogy hidat építsenek a mesekönyvek és a digitális világ között. Azzal, hogy a gyerekek saját karakterüket látják megelevenedni, óriási élménnyel gazdagodnak. Ezt az élményt ráadásul még egy olyan rendkívül fontos ügy szolgálatába is lehet állítani, mint az

érzékenyítés és az autista emberek megértése.

"Közeledni egymáshoz, összenyitni belső világainkat: ennél szebb emberi feladat aligha létezik. Különösen fontos evvel próbálkoznunk olyan esetben, amikor kommunikációs gátakon kell átlendülnünk.

- mondta Lackfi János, a készülő mese szerzője.

Az autista emberek agya másképpen dolgozza fel a külvilágból érkező hatásokat, mint a miénk. Ez az eltérő fejlődés az oka annak, hogy érzékszerveik sokszor túlságosan kifinomultak, vagy éppen ellenkezőleg: nem elég érzékenyek, hogy befogadják a környezet ingereit. Ez az eltérő működés ráadásul megnehezíti a társas kapcsolataikat is. Egy autista embernek problémát jelent megérteni a közösség írott és íratlan szabályait, nehezen olvasnak gesztusokból, mimikából és gyakran nem értik a hasonlatokat, szófordulatokat.
Ami egy mozgássérült számára a kerekesszék, vagy egy vak ember számára a bot, az egy autista embernek az Ön tudása, az Ön elfogadása. Attól, hogy egy autista nem a megszokott módon viselkedik még ugyanolyan vágyai, álmai vannak, mint bárki másnak. Egy autizmussal élő ember számára akkor akadálymentes a környezet, ha a társadalom „akadálymentes"! (forrás: aosz.hu)

A pályázat kiemelt célja támogatást nyújtani

a gyermekeknek és az autizmussal élőknek egyaránt

az egymással való érintkezésben és a társas kommunikációban. A mesén keresztül aktívan segíthető egymás megértése, hiszen a történetek segítségével bemutatható a gyermekeknek, hogy

miben lehet más egy autista társuk, hogyan tudják segíteni egymást a mindennapokban.

A mesén keresztül azt szeretnék megmutatni, hogy az autizmussal élők éppen ugyanúgy figyelemre-, és szeretetreméltó egyéniségek, mint bárki más. Számukra is fontos a közösség, a barátok és az elfogadó környezet.

A pályázatra beérkező munkák határideje március 23., az eredményhirdetés április 3-án lesz.

Április 2. az Autizmus Világnapja

Körülbelül 60 ezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él autizmussal ma Magyarországon. Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeit érintő zavara, amely veleszületett és egész életen át fennmarad. Ez a tünetegyüttes jelentősen megnehezíti a társas kapcsolatok fenntartását, és jelentős problémákat okoz a kommunikáció területén is. Ezért annak ellenére, hogy az autizmusnak külső, látható jegyei nincsenek, szokatlan viselkedés jellemezheti.

Az autizmussal élők ellátása sok esetben nem megoldott. „Az autizmusra specializálódott családias lakóotthonokat alapítványok és egyesületek működtetik. Az állami támogatás mértéke az elmúlt 12 évben alig növekedett, és messze elmarad a nyugati mögött. Pedig az otthonok kielégítő megoldást nyújtanak egy, a társadalmat érintő problémára. Az otthonok működtetése az esetek egyedisége és különböző súlyossági foka miatt óriási apparátust igényel. Van olyan otthon, ahol 75 ápoltra 70 fős személyzet jut. Az alacsony finanszírozottságú otthonok hónapról hónapra megküzdenek a fennmaradásért. Legnagyobb gondot a dolgozók bérezése, és a havi működési költség kitermelése okozza." - olvasható az autisticart.hu honlapon.