Hatalmas lángokkal ég az etyeki Korda Filmstúdió egyik csarnoka

Etyeki Korda Stúdió film Etyek baleset ég tűzoltó égő, tűzoltás tűz oltás oltó füst Képaláírás:Hatalmas lángokkal ég az etyeki Korda Filmstúdió egyik csarnoka, tűzoltó, Etyek, 2017.03.21.
Vágólapra másolva!
Kigyulladt kedden reggel az etyeki Korda Filmstúdió egyik, körülbelül 1500 négyzetméteres csarnoka. Hatalmas tűz volt bent, az épület teteje megolvadt. Délután viszont már csak néhány helyen parázslott a csarnok, a tetőbe nyílást vágtak, hogy kimenjen a füst.
Vágólapra másolva!

Farkas-Bozsik Gábor, a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság szóvivője azt mondta, az épületben fadíszletek, kellékek és festékanyagok égtek. Amikor a lángok felcsaptak, közel 50 ember volt bent, őket kimenekítették. Úgy tudjuk, az ötös számú stúdió gyulladt ki.

Az etyeki Korda Filmstúdió - A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

A szóvivő elmondta az MTI-nek, hogy a helyszínen vannak már érdi és bicskei tűzoltók is, akik az oltási munkákat a Fejér megyei műveleti szolgálat irányításával végzik. Munkájukat nehezíti, hogy nehéz bejutni az épületbe, mert folyamatosan zuhannak le a magasból égő díszletdarabok. A veszély miatt kívülről próbálták eloltani a lángokat.

Közben az épület teteje elkezdett deformálódni, ami arra utal, hogy nagyobb hőtermeléssel járó tűzről van szó. Nem sokkal ezelőtt ötösre, vagyis a legmagasabb szintre emelték a riasztást. Ilyen fokozat volt érvényben korábban, amikor gyakorlatilag leégett a Budapest Sportcsarnok.

A képre kattintva galéria nyílik! Fotó: Polyák Attila - Origo

A Feol.hu azt írja, az égő csarnok tetőszerkezete már megrogyott.

Tudósításuk szerint az égő épületet

csak kívülről lehet oltani, az ajtókon keresztül több vízsugárral dolgoznak a tűzoltók, felülről pedig egy létrás tűzoltóautóról hűtik a tetőszerkezetet.

Közvetlenül az égő épület mellett van a Borgiák sorozatban is használt díszletvárosrész, mögötte pedig a filmpark egyik legnagyobb stúdióhangára.

A katasztrófavédők közben azt közölték, hogy a csarnok korábban teljes terjedelmében égett, mostanra azonban - a hőkamerás vizsgálat alapján - több gócpontra szűkült a tűz, valószínűleg a csarnok szigetelőanyaga füstöl erőteljesen.

Kívülről láng nem látszik, csak a füst. A tetőt továbbra is hűtik az omlás elkerülése miatt, órákba telhet, mire bejutnak az épületbe.

Kresmery Dániel, a Korda Filmstúdió produkciós vezetője elmondta: az elmúlt napokban filmet forgattak az érintett műteremben, annak díszletei voltak csak a csarnokban. Amikor a lángok felcsaptak, nem forgattak - tette hozzá. A Korda Filmstúdió hét műterméből egy közepes méretűben ütött ki a tűz.

Az MTI úgy tudja, a Mid Atlantic Films gyártásában készülő új Robin Hood-filmet forgatják a stúdióban.

A tüzet délután egy óra után kevéssel eloltották, de több helyen van még, ahogy fogalmaznak izzás és parázslás, ezért a tűzoltók most átszellőztetik az óriási stúdiót, ezután pedig elkezdik majd visszahűteni. A tetőszerkezet végül nem omlott be, de egy nyílást kellett rá vágni, hogy a füst könnyebben kimenjen.

A mentősök korábban négy mentőkocsit is küldtek a stúdióhoz, hármat azonban már visszahívtak.