Olcsóbb a temetés, ha leadják a jogosítványukat a japánok

Helyszínelők dolgoznak kiégett autók mellett a japán Ucunomija város egyik parkjában
Vágólapra másolva!
Szokatlan ötlettel állt elő a japán rendőrség a közlekedési balesetek visszaszorítására: a temetési költségekből kapnak kedvezményt azok, akik leadják a jogosítványukat. A kezdeményezés az időseket érinti, ugyanis felmérések szerint több baleset okoznak az utakon, mint a fiatalabb sofőrök.
Vágólapra másolva!

Kedvezményt kínál áraiból egy japán temetkezési cég a rendőrséggel együttműködve azoknak az idős embereknek, akik leadják jogosítványukat. Az akció keretében 15 százalékos árcsökkenés érhető el, a kezdeményezéssel biztonságosabbá akarják tenni a közlekedést.

- mondta a Heiankaku vállalkozás képviselője kedden. Az ötletet azzal magyarázta, hogy sok olyan ügyfelük van, aki balesetben vesztette el hozzátartozóját.

A japánok kiparancsolnák az idős sofőröket az autókból Forrás: MTI/EPA/Kimimasa Mayama

A hírről beszámoló MTI azt írja, a gyorsan öregedő japán társadalomban egyre nő a balesetek veszélye az egyre több idős sofőr miatt. Márciustól a 75 év feletti autósoknak már kognitív teszten is át kell átesniük, hogy megújíthassák jogosítványukat.

A szigetországban 4,8 millió autóst érint a szabályozás.

A vezetői engedély leadásáért járó temetkezési kedvezményt egyelőre Aicsi prefektúrában lehet érvényesíteni a rendőrségen keresztül. Az akció résztvevői - pontosabban a rokonok - 50 ezer jent (mintegy 125 ezer forint) spórolhatnak. Az aicsi rendőrség korábban is kreatívnak bizonyult az idős sofőrök távoltartásában az utaktól: tavaly egy tésztalevest áruló láncnál kaptak kedvezményt azok, akik leadták jogosítványukat.