Lemondott a francia szocialista kormány belügyminisztere, miután felmerült a gyanú, hogy fiktív szerződésekkel foglalkoztatta a parlamentben a lányait. Az ügyészség vizsgálja az esetet, Bruno Le Roux szerint viszont nem történt visszaélés. Azért mondott le, hogy megőrizze a kormány tekintélyét.

Lemondott kedden Bruno Le Roux francia belügyminiszter, miután ügyészségi vizsgálat indult a lányai feltételezhetően fiktív parlamenti foglalkoztatása ügyében.

Rövid nyilatkozatában a belügyminiszter elmondta, hogy a lányai munkája legális és valós volt, de szeretné megőrizni a kormány feddhetetlen működését.
Le Roux utódjának Matthias Fekl eddigi külkereskedelmi államtitkárt nevezte ki Francois Hollande államfő.

Bruno Le Roux-szal (középen balra) a saját lányai szúrtak kiForrás: MTI/EPA/Christophe Petit Tesson

A pénzügyi visszaéléseket vizsgáló párizsi ügyészség egyébként hivatalból indította el az előzetes eljárást, a TMC francia tévécsatorna előző napi hírműsorának értesülése alapján. A nyomozást a korrupcióellenes központi hivatalra bízta.

A Quotidien című műsor információi szerint Le Roux két lánya 15, illetve 16 éves koruktól asszisztensi munkára voltak bejelentve apjuk mellett, aki miniszterségét megelőzően a kormányzó szocialisták nemzetgyűlési frakcióját vezette.

A két lánnyal 2009 és 2016 között összesen 24, határozott idejű munkaszerződést kötött az apjuk. A politikus két lánya körülbelül 55 ezer eurót (mintegy 17 millió forint) keresett így az évek folyamán.

Le Roux meg is szólalt a műsorban, és azt mondta, hogy nyaranta, illetve más iskolai szünetekben alkalmazta lányait, soha nem volt állandó megbízásuk.

A miniszterelnöknek sem tetszett

Bernard Cazeneuve szocialista miniszterelnök kedden arra hívta fel a figyelmet, hogy az állami dolgozóknak feddhetetlennek kell lenniük és példát kell mutatniuk. A kormányfő a nap folyamán fogadta a belügyminisztert, akitől magyarázatot várt a vádakra. A családtagok alkalmazása elvben nem tilos a nemzetgyűlési képviselők és a szenátorok számára, csakhogy Le Roux lányainak határozott idejű megbízásai átfedést mutatnak olyan időszakokkal, amikor az egyikük Belgiumban volt szakmai gyakorlaton, másikuk pedig egyetemre járt.

A családtagok foglalkoztatása azért került a figyelem középpontjába Franciaországban, mert Francois Fillon konzervatív elnökjelölt ellen korábban vádat emeltek egy hasonló ügyben. A gyanú szerint képviselőként papíron asszisztensként alkalmazta feleségét, szenátorként pedig a két gyerekét. A Fillon-család mintegy egymillió eurót vett fel úgy, hogy a családtagok feltételezhetően ténylegesen nem végeztek érdemi munkát.