Izraelben korlátozzák a politikai célokat kitűző civilek finanszírozását

German Foriegn Minister Steinmeier in Israel foreign politics palestine israel Benjamin Netanjahu SQUARE FORMAT
Benjámin Netanjahu
Vágólapra másolva!
Az izraeli parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely korlátozza a politikai célokat kitűző civil szervezetek finanszírozását kampányidőszakban. Erre azért volt szükség, mert kiderült, az Egyesült Államokból is pénzelt civilek a kormány megbuktatásáért kampányoltak. A jövőben, aki átszámolva 30 millió forintnál többet adományoz ilyen tevékenységre, azt bírsággal sújtják, de eljárás is indulhat ellene.
Vágólapra másolva!

A Háárec című izraeli újság arról írt kedden, hogy az izraeli parlament olyan törvényt fogadott el, amely szigorítaná a helyi politikai civil szervezetek finanszírozását a választási kampány időszakában. A jogszabályt még hétfő éjjel szavazta meg a Kneszet 41 igennel, 27 nem ellenében. A tervezetet Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyújtotta be.

A szabályozás gyakorlatilag az eddigi kampányfinanszírozási törvényt egészíti ki, mégpedig úgy, hogy megnehezíti, hogy magánszemélyek a pártfinanszírozási törvény megkerülésével jelentős pénzösszegeket adományozzanak a politizáló civileknek.

A sávos rendszer szerint a százezer sékelnél (mintegy hét és fél millió forintnál) nagyobb támogatásokat jelenteni kell az állami számvevőszéknek, a négyszázezer sékelnél (körülbelül harmincmillió forintnál) magasabb összegeket pedig bírsággal sújtják, sőt, csalás gyanújával bűnvádi eljárást is indítanak az adományozóval szemben. A jogszabály szövegében azt is kikötötték, hogy a politikai civil csoportok pénzköltése a választások előtti három hónapban nem haladhatja meg a százezer sékelt. Vagyis ebben az időszakban legfeljebb ennyi pénzt fordíthatnak politikai adatbázisok kialakítására, illetve különböző kampányrendezvényekre. A frissen elfogadott jogszabály egyúttal húszmillió sékellel (másfél milliárd forint) egészíti ki a parlamenti pártok pénzügyi támogatását.

Benjamin Netanjahu harcban áll a zsidó civilekkel Forrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Az Izraelben V15-törvényként emlegetett szabályozásra a támogatók szerint azért volt szükség, mert közvélemény-kutatási adatokból az derült ki, hogy 2015-ben, az előző választási kampány idején a külföldről, Amerikából is pénzelt V15 nevű civil szervezet hatékonyan kampányolt Netanjahu megbuktatásáért. Az ügy érdekessége, hogy bár Jószéf Sapira, a számvevőszék elnöke tavaly felmentette a V15 mozgalmat a "helytelen politikai beavatkozás" vádja alól, az amerikai szenátus kétpárti vizsgálóbizottsága megállapította, hogy

a OneVoice nevű csoport amerikai kormányzati forrásokból 350 ezer dollárral (százmillió forint) segítette a V15 aktivistáinak eljutását az izraeli szavazókhoz.

A főként fiatalokból álló, Izraelt teleplakátoló, az embereket személyesen meggyőzni próbáló V15 szervezet egyébként már feloszlott, de a helyén megalakult a "Darkénu". Az "Utunk" nevű civil szervezet az elődjéhez hasonló célokat követ.