Izraelben korlátozzák a politikai célokat kitűző civilek finanszírozását

2017.03.21. 12:18

Az izraeli parlament elfogadott egy törvénymódosítást, amely korlátozza a politikai célokat kitűző civil szervezetek finanszírozását kampányidőszakban. Erre azért volt szükség, mert kiderült, az Egyesült Államokból is pénzelt civilek a kormány megbuktatásáért kampányoltak. A jövőben, aki átszámolva 30 millió forintnál többet adományoz ilyen tevékenységre, azt bírsággal sújtják, de eljárás is indulhat ellene.

A Háárec című izraeli újság arról írt kedden, hogy az izraeli parlament olyan törvényt fogadott el, amely szigorítaná a helyi politikai civil szervezetek finanszírozását a választási kampány időszakában. A jogszabályt még hétfő éjjel szavazta meg a Kneszet 41 igennel, 27 nem ellenében. A tervezetet Benjamin Netanjahu miniszterelnök nyújtotta be.

A szabályozás gyakorlatilag az eddigi kampányfinanszírozási törvényt egészíti ki, mégpedig úgy, hogy megnehezíti, hogy magánszemélyek a pártfinanszírozási törvény megkerülésével jelentős pénzösszegeket adományozzanak a politizáló civileknek.

A sávos rendszer szerint a százezer sékelnél (mintegy hét és fél millió forintnál) nagyobb támogatásokat jelenteni kell az állami számvevőszéknek, a négyszázezer sékelnél (körülbelül harmincmillió forintnál) magasabb összegeket pedig bírsággal sújtják, sőt, csalás gyanújával bűnvádi eljárást is indítanak az adományozóval szemben. A jogszabály szövegében azt is kikötötték, hogy a politikai civil csoportok pénzköltése a választások előtti három hónapban nem haladhatja meg a százezer sékelt. Vagyis ebben az időszakban legfeljebb ennyi pénzt fordíthatnak politikai adatbázisok kialakítására, illetve különböző kampányrendezvényekre. A frissen elfogadott jogszabály egyúttal húszmillió sékellel (másfél milliárd forint) egészíti ki a parlamenti pártok pénzügyi támogatását.

Benjamin Netanjahu harcban áll a zsidó civilekkelForrás: AFP/DPA/Jens Buttner

Az Izraelben V15-törvényként emlegetett szabályozásra a támogatók szerint azért volt szükség, mert közvélemény-kutatási adatokból az derült ki, hogy 2015-ben, az előző választási kampány idején a külföldről, Amerikából is pénzelt V15 nevű civil szervezet hatékonyan kampányolt Netanjahu megbuktatásáért. Az ügy érdekessége, hogy bár Jószéf Sapira, a számvevőszék elnöke tavaly felmentette a V15 mozgalmat a "helytelen politikai beavatkozás" vádja alól, az amerikai szenátus kétpárti vizsgálóbizottsága megállapította, hogy

a OneVoice nevű csoport amerikai kormányzati forrásokból 350 ezer dollárral (százmillió forint) segítette a V15 aktivistáinak eljutását az izraeli szavazókhoz.

A főként fiatalokból álló, Izraelt teleplakátoló, az embereket személyesen meggyőzni próbáló V15 szervezet egyébként már feloszlott, de a helyén megalakult a "Darkénu". Az "Utunk" nevű civil szervezet az elődjéhez hasonló célokat követ.