Feloldották a kanyaró miatti zárlatot a makói kórházban

Vágólapra másolva!
A helyettes országos tisztifőorvos a budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, szerda reggel nyolc órakor feloldották a makói kórház járványügyi zárlatát.
Vágólapra másolva!

Szabó Enikő szerint a zárlat feloldásánál figyelembe vették az epidemiológiai körülményeket, a betegség lappangási idejét és azt, hogy

nem volt újabb kanyarógyanús eset az intézményben.

A múlt heti adatokhoz képest kettővel, 54-re emelkedett a kanyarógyanús esetek száma. Tizenöt esetben már igazolták is a betegséget, 39-ben még folyamatban van a laboratóriumi vizsgálat, háromban pedig már korábban kizárták a kanyarót.

Szabó Enikő azt is mondta, hogy

országos járványveszély továbbra sincs,

a kanyaró elleni oltóanyag (MMR-oltás) patikában elérhető. Az oltást azoknak ajánlják, akik tudják magukról, hogy kanyaróval fertőzött országba utaznak és nincs védettségük a betegség ellen.

A Csongrád megyei járvánnyal kapcsolatban 500 oltást felhasználtak a rendelkezésre álló nyolcszáz adagból, és továbbra is vizsgálják a megyei egészségügyi dolgozók védettségét.

Kallai Árpád, a Csongrád Megyei Egészségügyi Ellátó Központ Hódmezővásárhely-Makó főigazgatója azt mondta, a korábban megszokott rend szerint fogadja a pácienseket a makói kórház.

Folytatódik a munkát felvevő dolgozók folyamatos ellenőrzése is. Romániából csak a sürgősségi ellátást igénylő betegeket fogadják, amíg megoldás nem születik arra, hogy a tervezett vizsgálatra vagy műtétre érkezőknél miként tudják kizárni a fertőzés lehetőségét.

A kórházban március elején rendeltek el zárlatot az egészségügyi személyzet körében kimutatott kanyarómegbetegedések miatt.

A kórház 10 munkatársánál jelentkeztek kanyaró megbetegedésre utaló tünetek, ők mind 1975 és 1991 között születtek.

A zárlat miatt a makói intézményben új betegeket sem tudtak fogadni, és a látogatási tilalmat is elrendelték. A térség lakóinak ellátását a környező intézmények vállalták.

A kanyaró súlyos, fertőző betegség, amelynek kezdetben influenzaszerű tünetei vannak: torokfájás, köhögés, magas láz. A beteg a tipikus kiütések megjelenése előtt négy nappal már fertőzhet, és a fertőzőképesség a kiütések eltűnése után még négy napig tart.