Több rendbeli sikkasztás és más bűncselekmények miatt öt év szabadságvesztésre és ötmillió forint pénzbüntetésre ítélte a brókerügy elsőrendű vádlottját, Kulcsár Attilát szerdán a Fővárosi Ítélőtábla Debrecenben eljáró, Elek Balázs vezette tanácsa. A brókerügyben majdnem 14 év után született jogerős ítélet.

A táblabíróság ezzel tovább enyhítette Kulcsár Attilának a megismételt elsőfokú eljárásban kiszabott hat év hat hónap szabadságvesztésről szóló ítéletét.

Kerék Csaba másodrendű vádlottat - kilenc hónappal mérsékelve az elsőfokú ítéletet - három év szabadságvesztésre és ugyancsak ötmillió forint pénzbüntetésre ítélték.

Az ügy több más vádlottja esetében is enyhítette, néhány esetben helybenhagyta a táblabíróság az első fokon eljáró Fővárosi Törvényszék ítéletét. 

A jogerős ítélet kihirdetésén egyik vádlott sem jelent meg.

12 éve emeltek vádat

Kulcsár Attila, a K and H Equities egykori vezető brókere és társai ellen 12 éve nyújtották be a vádiratot. A brókerbotrány lényege az ügyészség szerint, hogy 1998 és 2003 között a K and H Bank brókercégénél dolgozó Kulcsár Attila rendkívül magas hozamokat ígérve, offshore cégeken keresztül jogosulatlanul forgatta az ügyfelek, köztük egyes állami vállalatok, önkormányzatok pénzét. A vádhatóság szerint az úgynevezett elkövetési érték 23 milliárd forint, a kár 8 milliárd. 

Már több mint 12 éve húzódik Kulcsár Attila ügyeFotó: Szabó Gábor - Origo

Ismeretlenek megverték a PSZÁF-elnökét

A Kulcsár-ügy előzménye, hogy 2003 tavaszán a Pannonplast Rt. a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordult a cégben történt befolyásszerzés miatt. A felügyelet a K and H Banknál és brókercégénél, a K and H Equitiesnél tartott helyszíni vizsgálat során – ekkor még tanúként – meghallgatta Kulcsár Attilát, az Equities vezető brókerét is. 

A botrány akkor pattant ki, amikor 2003. június 16-án, egy nappal a befolyásszerzésről szóló PSZÁF-határozat nyilvánosságra hozatala előtt ismeretlen tettesek megverték Szász Károlyt, a szervezet elnökét. A K and H Bank belső vizsgálata július 4-én Kulcsár Attilával kapcsolatba hozható súlyos szabálytalanságokat tárt fel a brókercégnél, a bank ezért feljelentést tett. 

Első fokon nyolc évre ítélték KulcsártFotó: Szabó Gábor - Origo

230 millió forintos vagyonelkobzás 

Kulcsár Attilát 2008-ban sikkasztás és egyéb bűncselekmények miatt az akkori Főváros Bíróság  nyolc év börtönre és 230 millió forint vagyonelkobzásra ítélte. Aztán 2010-ben a Fővárosi Ítélőtábla új eljárás lefolytatására kötelezte az elsőfokú bíróságot, amely 2015-ben hozott ítéletében a vagyonelkobzást helybenhagyta, de a börtönbüntetést Kulcsár esetében hat év hat hónapra csökkentette. 

Kedden, az utolsó szó jogán Kulcsár Attila bocsánatot kért Debrecenben, a Fővárosi Ítélőtábla Elek Balázs vezette másodfokú tárgyalásán. Holicska Dóra fellebbviteli ügyész a hétfői tárgyalási napon azt kérte a táblabíróságtól, hogy Kulcsár Attila esetében a kiszabható 5–10 év büntetési tétel felét meghaladó, a többi vádlott esetében a büntetési tétel minimumához közelítő szabadságvesztést szabjon ki. A vádlottak felmentést, illetve büntetésük csökkentését kérték.