A Heineken Románia és a Csíki Sör manufaktúra váratlanul bejelentették, hogy megállapodtak egymással. Minden peres ügyüket megszüntetik. A Csíki Sör köszönetet mondott a magyar kormánynak és Hódmezővásárhelynek is a támogatásért.

Megegyezett a Csíki Sör márkanév használatáról a Heineken Románia és az Igazi Csíki Sört levédő Csíki Sör Manufaktúra. A két cég magyar és angol nyelvű közös közleményét a Csíki Sör Manufaktúra tette közzé hétfőn a közösségi oldalán. 

A felek megegyeztek abban, hogy a Ciuc és a Csíki Sör márkanevek egymás mellett békében meg fognak férni a piacon. 

A megegyezés része az is, hogy minden peres ügyet a felek egymás ellen megszüntetnek. 

Béke vanForrás: Facebook/Igazi Csíki Sör

A közlemény szerint a mindkét fél részéről tanúsított kompromisszumos kiegyezés után a két cég bizakodóan néz a jövőbe, és ezután több időt és energiát tud szánni arra, amihez a legjobban értenek: 

a sör készítésére. 
A Csíki Sör azt is kiemelte, hogy szeretnék megköszönni minden támogatójuknak, így Magyarország kormányának is, az önzetlen segítséget. 
Nélkületek nem sikerült volna! Köszönjük! És köszönjük, Hódmezővásárhely! 

Lázár elintézte

A megegyezésre azt követően került sor, hogy pénteken Lázár János, a miniszterelnökséget vezető miniszter és a hódmezővásárhelyi önkormányzati testület is ellátogatott a Csíki Sör Manufaktúra csíkszentsimoni gyárába, ahol a magyar kormány nevében mindkét felet megegyezésre biztatta.
A miniszter a gyárlátogatás után tartott sajtótájékoztatóján kijelentette: 

azok a magyar vállalkozások, amelyek bajba kerülnek, számíthatnak a magyar kormány segítségére, 

azok a multinacionális vállalatok pedig, amelyek egy magyar vállalkozás kárára visszaélnek a hatalmukkal, arra számíthatnak, hogy a magyar kormány fel fog lépni velük szemben.

Ez történt korábban 

A marosvásárhelyi táblabíróság január 27-i ítéletében jogerősen betiltotta az Igazi Csíki Sör gyártását és forgalmazását. Az Igazi Csíki Sör gyártóját a Heineken Románia perelte be, mert úgy vélte, hogy a sör gyártója eltulajdonította szellemi tulajdonát. 

A két márka logójaForrás: Origo

A romániai sörgyártók perének nyelvi vonatkozásai vannak. A bíróságnak azt kellett mérlegelnie, hogy egy termék román megnevezésének jogi védelme kiterjed-e a termék köznyelvben használt magyar megnevezésére is. A holland multinacionális cég 2003 óta rendelkezik a Csíkszeredában gyártott Ciuc premium (Csíki prémium) sörmárkával, amelyet az erdélyi magyarok csíki sörként emlegetnek. Aztán 2014 novemberében megjelent a piacon a Csíki Sör Manufaktúra terméke, az Igazi Csíki Sör, amely számára pedig a gyártó, a Lixid Project Kft. szerzett romániai és európai jogi védelmet.