Újra megnyílik a magyar nagykövetség a Fülöp-szigeteken

DUTERTE, Rodrigo; Szijjártó Péter
Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki államfő és Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter találkozója
Vágólapra másolva!
Fülöp-szigetek az egyik leggyorsabban bővülő ország Ázsiában, 100 milliós piaca van. Szijjártó Péter külgazdasági és külögyminiszter szerint személyes jelenlét nélkül lehetetlen eredményeket elérni, ezért szükség van az 1995 óta nem működő magyar nagykövetség újranyitására. A gazdaság fejlesztésén túl a terror elleni harcban is együttműködik a két ország.
Vágólapra másolva!

Kedden ismét megnyitja Fülöp-szigeteki nagykövetségét Magyarország, a diplomáciai képviseletet Szijjártó Péter adja át Manilában. A külgazdasági és külügyminiszter úgy fogalmazott,

Az MTI hétfőn, Fülöpi-szigeteki látogatásának első napján érte utol telefonon Szijjártót. A magyar diplomácia vezetője tárgyalt Enrique Manalo külügy- és Delfin Lorenzana védelmi miniszterekkel, és udvariassági látogatáson járt Rodrigo Duterte államfőnél. A magyar volt az első az európai uniós külügyminiszterek közül, akit a tavaly nyáron hivatalba lépett elnök fogadott.

Szijjártó kiemelte, hogy a két ország között egyetértés van a terrorizmus elleni küzdelem fontosságában.

A Fülöp-szigeteknek komoly gondot okoz az Abu Sayyaf muzulmán lázadószervezet, amely hűséget esküdött az Iszlám Államnak (IÁ). Magyarország részese a nemzetközi terrorizmus elleni küzdelemnek, és kezdettől fogva tagja az IÁ elleni globális koalíciónak.

Forrás: MTI/Kkm

A miniszter azzal indokolta az 1995 óta bezárt nagykövetség újranyitását, hogy "személyes jelenlét nélkül a világnak ezen a részén lehetetlen sikert elérni". Már pedig a Fülöp-szigeteki gazdasági együttműködésből komolyan profitálhat Magyarország.

A délkelet-ázsiai ország gazdasági növekedése 6,8 százalékos, ezzel az egyik legjobban teljesítő ország Ázsiában.

A Fülöp-szigeteknek több mint 100 millió lakosa van, idén pedig a Délkelet-ázsiai Országok Szövetségének soros elnöke.

A külgazdasági és külügyminiszter arról is beszámolt, hogy Magyarország nyit az Eximbanknál egy 510 millió euró értékű hitelkeretet magyar vállalkozások Fülöp-szigeteki jelenlétének támogatására. A piacra lépés megkönnyítése érdekében a magyar kormány azt is szorgalmazza, hogy az Európai Unió mielőbb kössön szabadkereskedelmi megállapodást a szigetekkel. Eddig a témában két tárgyalási forduló zajlott le.

A Fülöp-szigeteki magyar export az elmúlt két évben 25 százalékkal nőtt, hétfőn pedig kijelölték azokat a területeket, ahol a magyar vállalatok újabb lehetőségeket kaphatnak.

Először is megindulhat a magyar hústermékek kivitele azzal összefüggésben, hogy négy nagy magyar húsfeldolgozó üzem hamarosan megkapja a Fülöp-szigetektől a szükséges engedélyeket. minősítése hamarosan befejeződhet., és hamarosan megkapják az exportengedélyeket. Helyi tervek szerint a következő öt évben a mezőgazdaság teljes gépesítése is megtörténhet, ebben szerepet kaphat a magyar technológia is.

Szijjártó azt is közölte, hogy a jövőben évente 35 Fülöp-szigeteki hallgató kap ösztöndíjat valamelyik magyar felsőoktatási intézményben