Kadhafi lánya már beléphet az EU-ba

2017.03.28. 17:15

Megsemmisítette a Moammer Kadhafi megbuktatott líbiai vezető lánya ellen korábban elrendelt uniós beutazási tilalmat keddi ítéletében az Európai Unió Bírósága.

 Az Európai Unió 2011-ben léptetett életbe szankciókat Líbiával szemben, válaszul a Kadhafi-rezsim felkelőkkel szembeni brutális fellépésére. Ezen korlátozások a diktátor családjának több tagjára kiterjedtek, akiket vízumtilalommal és vagyonbefagyasztással sújtottak. Az intézkedéseket azóta többször is meghosszabbították.

Kadhafi lánya, a jelenleg Ománban élő Áisa később megtámadta az őt érintő rendelkezést az EU bíróságán.

Keddi ítéletében a luxembourgi székhelyű törvényszék megállapította, a helyzet alapvetően megváltozott 2011 óta, és miközben az uniós tagállamok kormányait tömörítő tanács "a civilek elleni erőszakcselekményekkel" igazolta az elrendelt büntetőintézkedéseket, a bíróság nem rendelkezik elegendő információval Áisa Kadhafi "egyéni, konkrét szerepéről".
Moammer Kadhafi líbiai diktátor hatalmának francia és brit katonai beavatkozással történt 2011-es megdöntése és a vezető meggyilkolása után Líbia teljes káoszba süllyedt, a keletkezett hatalmi űrt pedig egymással rivalizáló milíciák töltötték be. A megosztottságot jól mutatja, hogy Líbiában immár három, egymással szemben álló kormány van, amelyek közül csak az egyik élvezi az ENSZ és a nagyhatalmak támogatását - írja az MTI.