Válaszolt a CEU a felsőoktatási törvény módosítási terveire

Csaba László intejrú, CEU
Vágólapra másolva!
A Közép-európai Egyetem (CEU) azt a következtetést vonta le, hogy a törvénymódosítási javaslatban lévő változtatások ellehetetlenítenék az egyetem további működését Budapesten, ahol 25 éve működik. 
Vágólapra másolva!

A Közép-európai Egyetem (CEU) tiltakozik az Országgyűlésnek benyújtott nemzeti felsőoktatásról szóló 2011. évi CCIV. számú törvény tervezett módosítása ellen. Jogi elemzés után a CEU azt a következtetést vonta le, hogy a javaslatban lévő változtatások ellehetetlenítenék az Egyetem további működését Budapesten, ahol egyébként 25 éve működik. Honlapjukra feltöltött nyilatkozatukban azt írják, „a CEU teljes mértékben a magyar jogszabályoknak megfelelően működik. A tervezett jogszabályt diszkriminatívnak tartjuk, mivel közvetlenül a CEU-t veszi célkeresztbe."

A CEU arra kéri a kormányt, hogy vesse el a törvénymódosítási javaslatot és folytasson párbeszédet egy olyan megoldás érdekében, mely lehetővé teszi, hogy az Egyetem, mint szabad és független nemzetközi posztgraduális intézmény folytathassa tevékenységét Budapesten”.

A Közép-Európai Egyetem épülete Fotó: Mudra László - Origo

Az egyetem elnök-rektora, Michael Ignatieff azt mondta: „bármilyen jogszabály változás, amely a CEU-t magyarországi működésének megszüntetésére kényszerítené, károsítaná a magyar tudományos életet, valamint negatívan befolyásolná a Magyar Kormány kapcsolatát szomszédaival, EU-s partnereivel és az Amerikai Egyesült Államokkal. Felszólítom a Kormányt, hogy folytasson tárgyalásokat velünk, annak érdekében, hogy olyan kielégítő megoldást találjunk, amely lehetővé teszi a CEU számára, hogy továbbra is Budapesten folytathassa tevékenységét, és fenntarthassa a működéséhez szükséges alapvető akadémiai szabadságát”.

A honlapon részletesen leírják a törvénymódosítással kapcsolatos aggályaikat: Magyarország és New York Állam Kormánya 2004-ben egy közös nyilatkozatban támogatta a CEU-t abban, hogy úgy szerezzen magyarországi képzési akkreditációt, hogy közben megmarad amerikai egyetemi státusza is. A nyilatkozat aláírása után pedig életbe lépett a 2004. évi LXI. törvény, amely létrehozta Magyarországon a Közép-európai Egyetemet (KEE). Az egyetem tehát a közlemény szerint magyar entitásként jött létre, mester- és doktori képzéseket is indíott egy egyetemi kampusszal Budapesten.

A CEU-n kívül még több olyan, az Egyesült Államokban akkreditált nemzetközi egyetem van, amelyik nem nyújt felsőoktatási képzést az Amerikai Egyesült Államokban. A felsőoktatási törvénymódosítás megkövetelné a CEU-tól, hogy egy újabb egyetemi kampuszt létesítsen New York államban.

A CEU véleménye pedig az, hogy egy ilyen kötelezettség előírása nekik semmilyen oktatási előnnyel nem járna, viszont „szükségtelen pénzügyi és humán-erőforrás költségeket generálna” - írja a CEU honlapja.

Azt is írják, hogy a tervezett törvénymódosításnak szerintük az a leginkább diszkrimináló rendelkezése, amely „a továbbiakban lehetetlenné tenné a magyar egyetemek számára (így tehát a KEE számára), hogy nem európai egyetemek számára (így a CEU számára) programokat és képzéseket nyújtsanak. A CEU/KEE működése azon a jelenleg hatályban lévő jogszabályon alapul, mely lehetővé teszi, hogy az OECD országok (beleértve az Egyesült Államok) programjai és képzései magyar intézményeken keresztül működhessenek Magyarországon”.

Ennek magyarázataként fogalmazták meg véleményüket, hogy "helytelen lenne, ha az 1996 óta OECD-tag Magyarország megkülönböztetést alkalmazna egy másik OECD tagországgal szemben."

Ezen kívül azt is diszkriminatívnak tartják, hogy a tervezett módosítás eltörölné azt a korábbi rendelkezést, amely jelenleg lehetővé teszi a nem EU-s országokból érkező akadémiai munkavállalóknak, hogy munkavállalási engedély nélkül dolgozhassanak az egyetemen. Szerintük a módosítás ezért is hátrányos helyzetbe hozná az egyetemet, mivel nagy számban alkalmaznak nem EU-s országból érkező oktatókat.

Arról is írnak, hogy a „CEU 2016-ban ünnepelte 25. évfordulóját. Nincs más kívánsága, csak hogy Budapesten maradjon. A CEU mélyen beágyazódott a magyar tudományos életbe, szorosan együttműködve számos kiváló magyar akadémiai intézménnyel - az ELTE-től a Magyar Tudományos Akadémiáig - kutatási projektekben, az oktatás- és tudásmegosztás terén, valamint a diákmobilitás támogatásában”.

A témában ma Palkovics László oktatási államtitkár és az egyetem is sajtótájékoztatót tart.