Tarlós: Nem lehetnek önkéntes rendőrök a közterület-felügyelők

2017.03.29. 20:32

Tarlós Istvánt a legrosszabb időkre emlékezteti a kerületi közterület-felügyelők jelenlegi bírságolási gyakorlata. Szerinte nem a pénzbeszedés lenne a felügyelők dolga.

Tarlós István az M1 csatornán beszélt a térfigyelő kamerás ügyekről. A főpolgármester szerint a közterület-felügyelőknek nem az a feladatuk, 

hogy üldözzék az autósokat, hanem hogy szolgálatot lássanak el. 

Tarlós szerint a büntetési szisztémájuk nem lehet az, hogy kizárólag az adott kerület által felszerelt kamerák felvételei alapján pénzbüntetéseket hajtsanak be, 

mert erre nincs jogosítványuk. 

A közterület-felügyelők szabályszerűen a helyszínen bírságolhatnának. A közterület-felügyelet nem tehet semmi mást, mint azt, hogy átküldi a rendőrségnek az ügyet.

Ha a rendőrség lefolytatja a szükséges eljárást, és megállapítja, hogy ki volt a sofőr, akkor a rendőrség kiszabhatja a büntetést. 

Tarlós István főpolgármesterForrás: MTI/Mohai Balázs

Akkor, ha közterület-felügyelő le sem adminisztrálta az ügyet, 

a kamera felvétele alapján nem büntethet. 

Tehát ez esetben nem kell befizetni a büntetést, ilyenkor a közterület-felügyelet hivatalból köteles átenni az ügyet a rendőrségre.

Mint kifejtette, pillanatnyilag úgy tudja, hogy a kerületi közterület-felügyeletek egy részénél a költségvetésük egy hányadát abból a pénzből fedezik, amit beszednek. 

Tehát nem jutalékrendszerben dolgoznak, de ezen bevételek nélkül nagyon úgy néz ki, hogy 

nem nagyon tudnák ezt a létszámot foglalkoztatni és ezt a tevékenységet végezni. 

A Szépvölgyi úti helyszín kapcsán, ahol a közterület-felügyelet szintén kamerafelvételek alapján szabott ki autósokra szabálytalan kanyarodás miatt bírságokat, Tarlós István elmondta, hogy az ottani II. kerületi templom falára szerelt fel a III. kerület egy "kandikamerát", méghozzá úgy, hogy 

ezt a plébános tőle tudta meg szerdán. 

Tehát a III. kerület - illetékesség nélkül - úgy szerelte fel a saját, nem hitelesített kameráját, hogy nem kért tulajdonosi hozzájárulást. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK