Tarlós: Nem lehetnek önkéntes rendőrök a közterület-felügyelők

Tarlós István
Budapest, 2016. december 7. Tarlós István főpolgármester felszólal a Fővárosi Közgyűlés ülésén 2016. december 7-én. MTI Fotó: Mohai Balázs
Vágólapra másolva!
Tarlós Istvánt a legrosszabb időkre emlékezteti a kerületi közterület-felügyelők jelenlegi bírságolási gyakorlata. Szerinte nem a pénzbeszedés lenne a felügyelők dolga.
Vágólapra másolva!

Tarlós István az M1 csatornán beszélt a térfigyelő kamerás ügyekről. A főpolgármester szerint a közterület-felügyelőknek nem az a feladatuk,

hogy üldözzék az autósokat, hanem hogy szolgálatot lássanak el.

Tarlós szerint a büntetési szisztémájuk nem lehet az, hogy kizárólag az adott kerület által felszerelt kamerák felvételei alapján pénzbüntetéseket hajtsanak be,

mert erre nincs jogosítványuk.

A közterület-felügyelők szabályszerűen a helyszínen bírságolhatnának. A közterület-felügyelet nem tehet semmi mást, mint azt, hogy átküldi a rendőrségnek az ügyet.

Ha a rendőrség lefolytatja a szükséges eljárást, és megállapítja, hogy ki volt a sofőr, akkor a rendőrség kiszabhatja a büntetést.

Tarlós István főpolgármester Forrás: MTI/Mohai Balázs

Akkor, ha közterület-felügyelő le sem adminisztrálta az ügyet,

a kamera felvétele alapján nem büntethet.

Tehát ez esetben nem kell befizetni a büntetést, ilyenkor a közterület-felügyelet hivatalból köteles átenni az ügyet a rendőrségre.

Mint kifejtette, pillanatnyilag úgy tudja, hogy a kerületi közterület-felügyeletek egy részénél a költségvetésük egy hányadát abból a pénzből fedezik, amit beszednek.

Tehát nem jutalékrendszerben dolgoznak, de ezen bevételek nélkül nagyon úgy néz ki, hogy

nem nagyon tudnák ezt a létszámot foglalkoztatni és ezt a tevékenységet végezni.

A Szépvölgyi úti helyszín kapcsán, ahol a közterület-felügyelet szintén kamerafelvételek alapján szabott ki autósokra szabálytalan kanyarodás miatt bírságokat, Tarlós István elmondta, hogy az ottani II. kerületi templom falára szerelt fel a III. kerület egy "kandikamerát", méghozzá úgy, hogy

ezt a plébános tőle tudta meg szerdán.

Tehát a III. kerület - illetékesség nélkül - úgy szerelte fel a saját, nem hitelesített kameráját, hogy nem kért tulajdonosi hozzájárulást.