Zanzibár, többször is a Maldív-szigetek, egzotikus korallzátonyok a Vörös-tengeren. A Ripost szerint Botka László rendszeresen vett részt ilyen luxusutakon. 

Botka László milliós értékű külföldi egzotikus útjait, mélytengeri búvárkodásait osztotta meg korábban a Facebook-oldalán, később ezeket igyekezett eltüntetni a nyilvánosság elől – számol be a Ripost

A lap szerint a polgármester szóban is dicsekedett az utazásaival, hogy évente többször is megteheti a családjával: 

Letettük a feleségemmel a nemzetközi búvárvizsgát, és azóta évente néhányszor megpróbálunk elszabadulni a hétköznapok meglehetősen stresszes és pörgős feladataitól, és búvárkodunk. Ezek a képek amiket most megosztok Veletek most az őszi szünetben készültek, egyik kedvenc merülő helyünkön : a Vörös-tenger jordániai partjainál, ahol gyönyörű korallszirtek követik egymást. Nincs számomra megnyugtatóbb érzés, mint amikor a tenger mélyén élő halakban és korallokban gyönyörködhetem feleségemmel együtt."

A Ripost szerint az önkormányzati elbocsátások csúcspontján, a gazdasági válság hónapjaiban Botka egy zanzibári luxusútra ment. Akkor szilveszter környékén pihent feleségével két hetet Afrikában, ráadásul szolgálati sofőr, szolgálati autó fuvarozta őt haza Ferihegyről. Arra is volt példa, hogy a szolgálati sofőrjét Bécsbe rendelte, amikor egy nagy havazás alkalmából nem tudott Budapestig repülni, akkor éppen a Maldív-szigetekről.

Forrás: MTI/Máthé Zoltán

A lap szerint még közvélemény-kutatás is készült Szegeden a sokakat felháborító utazásokról. A megkérdezettek 44 százaléka fejenként 4 millió forintra becsülte Botka egy-egy útjának a költségeit.

A Maldív-szigeteken már többször is járt Botka: amikor januárban elfogadta a miniszterelnök-jelöltséget, akkor is innen küldött üzenetet a szocialistáknak. 

MSZP-s társai közül volt, aki így nyilatkozott: A tenger mellől küldte az ultimátumot, és azért nem lehet gyorsan tárgyalni róla, mert ő külföldön sütteti a hasát."  Botka akkor az Indexnek is megerősítette, hogy külföldi téli nyaralásra utazott, amit már fél évvel korábban befizetett.

A Ripost szerint Botka a tanácsadóira hallgatva próbál a Facebookról minden olyan nyomot eltüntetni maga után, amit a luxusutakról korábban kiposztolt. Csak azt engedik meg mostanában neki, hogy például egy mátrai gombagyűjtésről szóló képeket tegyen ki. A lap azt írja, hogy a tanácsadók azt a szerepet találták ki, hogy  ostoroznia kell például a milliós nyaralásokra járó jómódúakat.